Mus cytrynowy z migdałowymi ciasteczkami

Autor:
Drukuj artykuł

Składniki na mus dla 4 osób:
? 60 ml soku z cytryn Limmi
? 10 g żelatyny
? 400 ml śmietanki kremówki
? 250 g cukru pudru
? 4 jajka średniej wielkości

Składniki na ciasteczka migdałowe:
? 30 g masła
? 30 g mąki pszennej
? 80 g zmielonych migdałów
? 2 białka
? 1 laska wanilii
? 100 g cukru pudru


Sposób przygotowania:
Przygotowanie musu:
Umieść garnek ( z cienkim dnem) na palniku. Wlej do niego sok z cytryny i wsyp 150g cukru pudru. Gotuj na ?małym ogniu? dopóki cukier się nie rozpuści. Ubij 4 białka jajek(możesz użyć miksera) na sztywną masę. Dodaj 100g cukru pudru. Użyj termometru kuchennego i mierz temperaturę przygotowywanego syropu. Kiedy temperatura syropu osiągnie 120°C, powoli dodawaj do ubitej masy syrop, cały czas miksując jajka. Odstaw powstały krem do schłodzenia.
Przygotuj żelatynę zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W garnuszku podgrzej 50 ml kremówki. Połącz ją razem z żelatyną i schłódź powstałą masę. Pozostałą część kremówki ubij.
Wszystkie powstałe kremy połącz ze sobą, delikatnie mieszając. Umieść w lodowce na 2 godziny w celu ponownego schłodzenia.
Przygotowanie ciasteczek:
Umieść masło w garnuszku, rozpuść je na ?małym ogniu?. Mielone migdały wsyp do dużej miski, polej roztopionym masłem i zostaw do ostudzenia. Przemieszaj składniki łyżką, tak aby masło zostało całkowicie wchłonięte przez migdały. Przetnij laskę wanilii i dodaj do mieszaniny jej nasionka. Dodawaj mąkę, mieszając delikatnie. Dodaj białka i zmiksuj wszystkie składniki mikserem aż do powstania jednolitej masy, dodaj cukier puder i kontynuuj miksowanie.
Na blasze do pieczenia rozłóż papier do pieczenia. Z powstałej masy uformuj kółeczka (10g) i rozkładaj na blasze w odległości około 3 cm od siebie. Piekarnik nagrzej do 180°C i piecz ciasteczka około 8 minut (aż się zarumienią). Pozostaw w piekarniku aż do ostygnięcia.
Ciasteczka podawaj w miseczce razem ze schłodzonym musem cytrynowym!

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl
oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska