Ricotta z bazyliowym pesto

Autor:
Drukuj artykuł

Składniki:
? 250 g świeżego sera ricotta
? 4 łyżki Ponti Pesto alla Genovese
? 2 pory
? 3 ziemniaki
? 20 czarnych oliwek Serpis
? pieprz i sól
? oliwa z oliwek extra virgin Olitalia


Sposób przygotowania:

Obierz i ugotuj ziemniaki. Na oliwie z oliwek zeszklij pokrojonego w krążki pora i dodaj pół szklanki wody. Posól i duś ok. 10 minut. Zmieszaj świeżą ricottę z Pesto Ponti alla Genovese. Dopraw do smaku. Napełnij 4 miseczki masą z ricotty i wstaw je do lodówki do ochłodzenia. Na 4 talerze wyłóż porcję pokrojonych ziemniaków, duszonego pora i czarnych oliwek. Dodaj kopczyki z serka ricotta i udekoruj kroplami oliwy z oliwek i świeżo zmielonym pieprzem.