Nowość! Wyjście naprzeciw prozdrowotnym trendom - bezglutenowe makarony marki Arrighi
Moda na świadome odżywianie trwa. Coraz więcej z nas przygląda się swojej diecie, chcąc zadbać o własne zdrowie i uzyskać wymarzoną sylwetkę. W odpowiedzi na trendy w sposobie odżywiania w kategorii makaronów włoska marka Arrighi rozszerza wachlarz dostępnych form o makarony bezglutenowe - rurki oraz spaghetti.
Nowe trendy - produkty bezglutenowe Na dietę eliminacyjną przechodzimy z różnych względów. Często jesteśmy zmuszeni przez względy zdrowotne, czasem robimy to z chęci poprawy samopoczucia. Dieta bezglutenowa wyklucza z jadłospisu mąkę z pszenicy, żytai jęczmienia, jednak nie znaczy to, że musimy rezygnować z ulubionych dań. W produkcji przetworów bezglutenowych wykorzystuje się takie produkty jak kukurydza, ryż. proso, grykę czy komosę ryżową. Łatwy dostęp do makaronów bezglutenowych sprawia, że możemy cieszyć się walorami kulinarnymi makaronowych potraw. Produkty marki Arrighi powstają w 70% z mąki kukurydzianej i w 29,5% mąki ryżowej, przez co po ugotowaniu ich kolor jest bardzo zbliżony do tradycyjnego makaronu, a wartość odżywcza jest całkowicie zachowana. Dostępne formy to spaghetti i rurki, które na pewno sprawdzą się jako komponent wielu wybornych potraw. Produkty oznaczone są znakiem przekreślonego kłosa, który oznacza bezpieczną żywność bezglutenową. Przepis na Spaghetti bezglutenowe z krewetkami i jarmużem (4 porcje) Składniki: 400 g krewetek mrożonych 500 g pomidorów 2 garści jarmużu 300 ml mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru 1 papryczka chili 1 szalotka 1 op. makaronu Spaghetti 5 Arrighi, bezglutenowego Oliwa z oliwek Extra Vergine bazylia Olitalia 1 pęczek bazylii 1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej Wykonanie: 1. Czosnek, cebulę, imbir obierz i pokrój w kostkę. Chili pokrój (jeśli wolisz łagodniejsze danie, to usuń pestki, które są bardzo ostre). 2. Rozgrzej 3 łyżki oliwy i przełóż pokrojone warzywa. Smaż 3-4 minuty często mieszając. 3. Rozmrożone krewetki dodaj na patelnię. Jarmuż pokrój, usuń twarde nerwy. Smaż całość przez 5 minut. 4. Dodaj pomidory, mleczko i duś przez ok. 3 minuty. Dopraw do smaku. Bazylię pokrój i dodaj na patelnię, wymieszaj. Podawaj z ugotowanym makaronem. Po więcej informacji i zdrowych inspiracji zapraszamy na stronę internetową: www.flypr.newslink.pl , www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska Firma Index Food powstała w 1988 r. Zajmuje się importem i dystrybucją markowych produktów spożywczych, a od 1997 r. jej misją stało się promowanie walorów zdrowotnych, kulinarnych oraz smakowych przede wszystkim kuchni śródziemnomorskiej. Wszystkie dystrybuowane produkty tworzą bogatą ofertę, dzięki której można stworzyć szereg dań charakterystycznych dla południa Europy.Index Food posiada w swej ofercie produkty takich marek jak: Olitalia, Valfrutta, DeCecco, Arrighi, Grand?Italia, Callipo, Ponti, Serpis, Limmi, Sunquick, Toblerone, Daim i Ricola, a także Cornyi Schwartau. Index Food Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k. ul. Jana III Sobieskiego 98 62-030 Luboń k. Poznania tel. (61) 810 60 90 fax (61) 810 50 62 office@indexfood.pl www.indexfood.pl |