Sałatka z łazankami, szparagami i szynką parmeńską
POTRZEBUJESZ:
makaron Lubella Łazanki 1 opakowanie zielone szparagi 1 pęczek pomidorki koktajlowe 200g szynka parmeńska 100g rukola 100g oliwa 150ml sok z cytryny 50ml musztarda 1 łyżeczka czosnek 1 ząbek parmezan 50g sól i pieprz do smaku Czas przygotowania: 30 minut Makaron Lubella ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie al dente (ugotowany, ale sprężysty). Odstaw do ostudzenia, co jakiś czas nim potrząsając. Oliwę, sok z cytryny, zgnieciony ząbek czosnku, musztardę, sól i pieprz włóż do słoika. Słoik zamknij i potrząsaj nim jak najmocniej przez ok. pół minuty. W ten sposób zrobisz szybki sos vinaigrette. W dużej misce wymieszaj makaron z przekrojonymi na pół pomidorkami, szynką parmeńską, rukolą i przygotowanym sosem vinaigrette. Szparagi obierz i pokrój pod kątem (ukośnie) w długie cząstki. Zblanszuj je przez ok. 45 sekund we wrzątku, odcedź i wymieszaj z makaronem. Udekoruj całość kilkoma płatkami parmezanu. |