Sałatka z łazankami, szparagami i szynką parmeńską

Autor:
Drukuj artykuł

POTRZEBUJESZ:
makaron Lubella Łazanki 1 opakowanie
zielone szparagi 1 pęczek
pomidorki koktajlowe 200g
szynka parmeńska 100g
rukola 100g
oliwa 150ml
sok z cytryny 50ml
musztarda 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
parmezan 50g
sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 30 minut

Makaron Lubella ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie al dente (ugotowany, ale sprężysty). Odstaw do ostudzenia, co jakiś czas nim potrząsając.

Oliwę, sok z cytryny, zgnieciony ząbek czosnku, musztardę, sól i pieprz włóż do słoika. Słoik zamknij
i potrząsaj nim jak najmocniej przez ok. pół minuty. W ten sposób zrobisz szybki sos vinaigrette.

W dużej misce wymieszaj makaron z przekrojonymi na pół pomidorkami, szynką parmeńską, rukolą i przygotowanym sosem vinaigrette. Szparagi obierz i pokrój pod kątem (ukośnie) w długie cząstki. Zblanszuj je przez ok. 45 sekund we wrzątku, odcedź i wymieszaj z makaronem. Udekoruj całość kilkoma płatkami parmezanu.