Letnia zapiekanka w wersji fit

Autor:
Drukuj artykuł

300 g makaronu - Świderki pełnoziarniste marki Arrighi
1/2 słoiczka Pomidorów Półsuszonych w oleju słonecznikowym marki Ponti
(odsączamy z oleju)
250 ml jogurtu naturalnego
1 jajko
100 g łososia wędzonego, np. sałatkowego
3 łyżki pomidorów pokrojonych z puszki
1/3 małej cukinii
2-4 pomidory, np. śliwkowe
1/3 pęczka szparagów lub fasolki szparagowej (młodej)
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki sera parmezan
1 łyżka ziół prowansalskich
szczypta soli, pieprz
1 łyżka oleju spod pomidorków


1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
2. Połącz ze sobą jogurt, pomidorki suszone, pomidory z puszki, łososia (jeśli masz go w większych kawałkach - pokrój), jajko, czosnek (starty), zioła prowansalskie.
3. Odłam zdrewniałe końcówki szparagom. Potnij szparagi wzdłuż, tak przygotowane pokrój na mniejsze kawałki.
4. Posmaruj olejem 2 foremki lub jedną większą.
5. Połącz ze sobą makaron z sosem. Przełóż do foremek.
6. Cukinię, pomidory pokrój w grubsze plasterki. Wyłóż je na makaron. Posyp szczyptą soli oraz ziołami. Zapiekaj w temp. 180°C z termoobiegiem przez ok. 15 minut. Przed podaniem posyp tartym serem.