Letnia zapiekanka w wersji fit
300 g makaronu - Świderki pełnoziarniste marki Arrighi
1/2 słoiczka Pomidorów Półsuszonych w oleju słonecznikowym marki Ponti (odsączamy z oleju) 250 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 100 g łososia wędzonego, np. sałatkowego 3 łyżki pomidorów pokrojonych z puszki 1/3 małej cukinii 2-4 pomidory, np. śliwkowe 1/3 pęczka szparagów lub fasolki szparagowej (młodej) 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sera parmezan 1 łyżka ziół prowansalskich szczypta soli, pieprz 1 łyżka oleju spod pomidorków 1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. 2. Połącz ze sobą jogurt, pomidorki suszone, pomidory z puszki, łososia (jeśli masz go w większych kawałkach - pokrój), jajko, czosnek (starty), zioła prowansalskie. 3. Odłam zdrewniałe końcówki szparagom. Potnij szparagi wzdłuż, tak przygotowane pokrój na mniejsze kawałki. 4. Posmaruj olejem 2 foremki lub jedną większą. 5. Połącz ze sobą makaron z sosem. Przełóż do foremek. 6. Cukinię, pomidory pokrój w grubsze plasterki. Wyłóż je na makaron. Posyp szczyptą soli oraz ziołami. Zapiekaj w temp. 180°C z termoobiegiem przez ok. 15 minut. Przed podaniem posyp tartym serem. |