Pełnoziarniste burgery z łososiem, warzywami, ziołowym jogurtem i ketchupem
Składniki:
3 bułki pełnoziarniste filet z łososia około 300 g garść szpinaku baby mała cukinia 1 łyżeczka oliwy (w razie użycia patelni grillowej) szczypta soli jogurt naturalny 2 łyżki posiekanej bazylii łyżka posiekanego lubczyku łyżka posiekanej mięty łyżka soku z cytryny ketchup Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii Sposób przygotowania: Łososia pozbawiamy skóry i skrapiamy sokiem z cytryny. Grillujemy go z obu stron, na grillu tradycyjnym, bądź lekko natłuszczonej patelni grillowej. Cukinię myjemy, kroimy w plastry, posypujemy odrobiną soli i grillujemy z obu stron, aż zmięknie. Jogurt mieszamy z posiekanymi ziołami i sokiem z cytryny. Bułki przekrawamy i układamy na nich kolejno: umyty szpinak, cukinię, sos jogurtowy i kawałek łososia. Na rybę wyciskamy ketchup Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii i przykrywamy górą bułki. |