Szybki chłodnik z makaronem, botwinką i ogórkiem

Autor:
Drukuj artykuł

POTRZEBUJESZ:
Makaron Lubella Mini Kółka 200g
botwinka 2 pęczki
oliwa 2 łyżki
woda 300ml
barszcz czerwony Krakus (schłodzony w lodówce) 1 opakowanie (1l)
jogurt grecki 800 ml
czosnek 1 ząbek
sól i pieprz
długi ogórek 1 sztuka
rzodkiewka 1 pęczek
szczypiorek 1 pęczek
koperek 1 pęczek

Czas przygotowania: 30 minut


Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i schłodź.

Botwinę umyj, posiekaj i przesmaż szybko na oliwie. Następnie zalej ją wodą i duś przez 10 minut, aż zmięknie, a potem ostudź. Skórkę z ogórków obierz w odległości co ok. 1cm. W ten sposób część ogórka będzie obrana, a część skórki zostanie na warzywie (skórka ma w sobie bardzo dużo olejków aromatycznych, ale bywa twarda, dlatego nie wykorzystuj jej w całości). Następnie usuń pestki z ogórka i pokrój go w drobną kostkę. Rzodkiewki pokrój w plasterki, a szczypiorek i koperek drobno posiekaj.

Do schłodzonej botwiny dodaj roztarty czosnek, jogurt i kwaśną śmietanę. Ubij całość trzepaczką, tak by uzyskać gładką masę i ciągle mieszając dolej do niej zimny barszcz. Dopraw solą i pieprzem, a następnie całość schłodź. Zupę podaj z makaronem, warzywami i ziołami, w dodatkowo schłodzonych wcześniej miskach.