Zupa krem z zielonych warzyw z groszkiem ptysiowym i chipsami z jarmużu
POTRZEBUJESZ:
? koncentrat bulionu drobiowego Krakus ? 1 średni por ? liście jarmużu (około 60g po oddzieleniu łodygi i rozdrobnieniu) ? 1 brokuł ? 3 ziemniaki ? 1,2 l wody ? 2 łyżki oliwy ? 1 łyżka masła ? sól, pieprz ? 4 duże liście jarmużu ? szczypta soli ? 1 łyżka oliwy ? śmietana 18% lub gęsty jogurt ? groszek ptysiowy Oczyszczony por pokrój na talarki. Liście jarmużu oddziel od twardej łodygi i rozdrobnij. Brokuł rozkrój na nieduże różyczki. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Przygotuj bulion, łącząc 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus i 1,2 l wrzącej wody. W garnku rozgrzej oliwę z masłem i duś na niej por. Gdy nieco zmięknie, dodaj jarmuż. Podduszone warzywa zalej bulionem i dołóż rozdrobniony brokuł. Gdy zupa się zagotuje, dorzuć ziemniaki. Po około 15 minutach warzywa powinny być miękkie. Wówczas przestudź nieco zupę i miksuj na krem. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jarmuż przeznaczony na chipsy oderwij od twardych łodyg, rozdrobnij i umieść w misce, skrop oliwą i lekko posól. Starannie mieszaj, by oliwa i sól równomiernie rozłożyły się na liściach. Następnie jarmuż ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 5-7 minut. Zupę krem podawaj z kleksem śmietany lub jogurtu, ptysiowym groszkiem i chipsami z jarmużu. |