Zupa krem z zielonych warzyw z groszkiem ptysiowym i chipsami z jarmużu

Autor:
Drukuj artykuł

POTRZEBUJESZ:

? koncentrat bulionu drobiowego Krakus
? 1 średni por
? liście jarmużu (około 60g po oddzieleniu łodygi i rozdrobnieniu)
? 1 brokuł
? 3 ziemniaki
? 1,2 l wody
? 2 łyżki oliwy
? 1 łyżka masła
? sól, pieprz
? 4 duże liście jarmużu
? szczypta soli
? 1 łyżka oliwy
? śmietana 18% lub gęsty jogurt
? groszek ptysiowy


Oczyszczony por pokrój na talarki. Liście jarmużu oddziel od twardej łodygi i rozdrobnij. Brokuł rozkrój na nieduże różyczki. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Przygotuj bulion, łącząc 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus i 1,2 l wrzącej wody.
W garnku rozgrzej oliwę z masłem i duś na niej por. Gdy nieco zmięknie, dodaj jarmuż. Podduszone warzywa zalej bulionem i dołóż rozdrobniony brokuł. Gdy zupa się zagotuje, dorzuć ziemniaki. Po około 15 minutach warzywa powinny być miękkie. Wówczas przestudź nieco zupę i miksuj na krem. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Jarmuż przeznaczony na chipsy oderwij od twardych łodyg, rozdrobnij i umieść w misce, skrop oliwą
i lekko posól. Starannie mieszaj, by oliwa i sól równomiernie rozłożyły się na liściach. Następnie jarmuż ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 5-7 minut.
Zupę krem podawaj z kleksem śmietany lub jogurtu, ptysiowym groszkiem i chipsami z jarmużu.