Czekoladowa tarta Toblerone
Składniki:
Spód: opakowanie ciastek owsianych 2- 3 łyżki oleju kokosowego Masa czekoladowa: Czekolada Toblerone Dark 100 g 1 serek mascarpone 3-4 łyżki kremu orzechowo - czekoladowego 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżka słodkiej śmietany (opcjonalnie) Wykonanie: Rozkruszyć ciastka w malakserze, kruszonkę wymieszać w misce z olejem kokosowym, wykleić posmarowane naczynie do tarty. Przycisnąć, tworząc zwarty spód. Podpiec w piekarniku na złoto - ok. 15-20 min w 180 stopniach. Wystudzić. Ciemną czekoladę Toblerone Dark pokroić na drobną kostkę (ok. pół czekolady) albo zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Mascarpone, starte Toblerone, krem czekoladowo-orzechowy i masło orzechowe wymieszać w mikserze na gładką masę. Jeśli będzie za gęsta można dodać łyżkę słodkiej śmietany. Wylać masę na wystudzony spód. Udekorować malinami, miętą i resztą pokruszonej czekolady Toblerone. Dodatkowo można udekorować jadalnymi kwiatami typu bratki bądź nasturcje. Przed podaniem schłodzić przez ok. 3 godziny. |