Pieczone ziemniaki "duszki" paprykowo-ziołowe

Autor:
Drukuj artykuł

Składniki:

? ketchup Kotlin Czosnek i Bazylia
? ziemniaki - około 1kg*
? olej rzepakowy - 4 łyżki
? słodka papryka - 1 łyżka
? tymianek - 1 łyżka
? rozmaryn - 1 łyżka
? sól - 2 łyżeczki
? papryka wędzona - 1 łyżeczka


Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, pokrój w około 4-5 mm plastry i z każdego wytnij kształt duszka foremką do wykrawania.
Ziemniaczane duszki przełóż do miski, wlej olej, wsyp sól, obydwie papryki i dokładnie wymieszaj.
Dużą blaszkę - najlepiej tą z wyposażenia piekarnika - wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej duszki.
Część duszków posyp tymiankiem, inne rozmarynem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz 35-40 minut, aż ziemniaki się lekko zarumienią.
Podawaj z ketchupem Kotlin Czosnek i Bazylia jako dip.
*ziemniaki muszą być ciut większe niż wielkość foremki do wykrawania