Kociołek warzywny

Autor:
Drukuj artykuł

? 1 saszetka koncentratu pomidorowego Łowicz 30 %
? 400 g makaronu penne
? 2 papryki czerwone
? 1 duża papryka żółta
? 2 marchewki
? 1/2 selera
? 2 średnie cukinie
? 450 g zielonej fasolki szparagowej
? 250 g pieczarek
? 2 duże cebule
? 3 ząbki czosnku
? 2 liście laurowe
? 4-5 ziaren ziela angielskiego
? 5-6 ziaren pieprzu
? 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
? 1/2 łyżeczki chili
? 1 łyżka suszonej bazylii
? 1 płaska łyżka majeranku
? sól do smaku
? olej do smażenia
? 600 ml gorącej wody
? natka pietruszki do oprószenia na talerzach

Wykonanie:
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie warzywa umyj. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paseczki, cukinie w ćwierć plasterki. Marchewkę i seler obierz i pokrój w cienkie słupki (jak włoszczyznę). Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki, a pieczarki w pół plasterki.

W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę, następnie wrzuć marchewkę z selerem i przesmażaj przez około 2-3 minuty. Dodaj paprykę, po 2-3 minutach fasolkę, pieczarki oraz czosnek, razem duś pod przykryciem około 3-5 minut. Do garnka dodaj cukinię, makaron i wlej gorącą wodę. Przemieszaj, przykryj garnek i duś na wolnym ogniu około 15 minut.

W moździerzu rozetrzyj wszystkie przyprawy na proszek i wraz z koncentratem pomidorowym % dodaj do dania.
Całość dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut, po czym wyłącz. Na talerzach podawaj z natką pietruszki.