Kociołek warzywny
? 1 saszetka koncentratu pomidorowego Łowicz 30 %
? 400 g makaronu penne ? 2 papryki czerwone ? 1 duża papryka żółta ? 2 marchewki ? 1/2 selera ? 2 średnie cukinie ? 450 g zielonej fasolki szparagowej ? 250 g pieczarek ? 2 duże cebule ? 3 ząbki czosnku ? 2 liście laurowe ? 4-5 ziaren ziela angielskiego ? 5-6 ziaren pieprzu ? 1 łyżka słodkiej papryki mielonej ? 1/2 łyżeczki chili ? 1 łyżka suszonej bazylii ? 1 płaska łyżka majeranku ? sól do smaku ? olej do smażenia ? 600 ml gorącej wody ? natka pietruszki do oprószenia na talerzach Wykonanie: Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie warzywa umyj. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paseczki, cukinie w ćwierć plasterki. Marchewkę i seler obierz i pokrój w cienkie słupki (jak włoszczyznę). Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki, a pieczarki w pół plasterki. W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę, następnie wrzuć marchewkę z selerem i przesmażaj przez około 2-3 minuty. Dodaj paprykę, po 2-3 minutach fasolkę, pieczarki oraz czosnek, razem duś pod przykryciem około 3-5 minut. Do garnka dodaj cukinię, makaron i wlej gorącą wodę. Przemieszaj, przykryj garnek i duś na wolnym ogniu około 15 minut. W moździerzu rozetrzyj wszystkie przyprawy na proszek i wraz z koncentratem pomidorowym % dodaj do dania. Całość dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut, po czym wyłącz. Na talerzach podawaj z natką pietruszki. |