Relaks przy dobrej herbacie

Autor: Joanna Wilgucka
Drukuj artykuł

Większość z nas przynajmniej raz dziennie pije herbatę. Towarzyszy nam ona przy głównych posiłkach, spotkaniach rodzinnych, ploteczkach z przyjaciółką. Trudno wyobrazić sobie życie bez tego napoju.

Asortyment tego produktu jest bardzo "bogaty", jednak sięgając po opakowanie na sklepowej półce wybieramy zwykle standardowe jej rodzaje - najczęściej ekspresowe, bo ich przygotowanie jest najmniej czasochłonne.

W Chinach parzenie herbaty stanowi swoisty rytuał, pozwalający się wyciszyć i napawać smakiem starannie przygotowanego naparu. Może warto spróbować wziąć przykład i znaleźć czas tylko dla siebie i filiżanki dobrej herbaty. Spróbujmy poeksperymentować.

Obecnie, coraz popularniejsze stają się sklepy oferujące w swym asortymencie setki różnego rodzaju gatunków herbat i jej mieszanek. Nawet najbardziej wybredny Smakosz znajdzie coś dla siebie, bowiem w zależności od tego, jakiego rodzaju liści użyto do produkcji herbaty i jakim poddawano je procesom, napar będzie miał różne właściwości, kolor, smak i zapach.

Żeby picie herbaty nabrało odpowiedniej otoczki, nie delektujmy się nią w wyszczerbionym kubku - piękna filiżanka ze spodeczkiem (można kupić za niewielkie pieniądze) sprawi, że poczujemy się wyjątkowo, oddając się smakowaniu tego pysznego napoju.

Osobom, którzy dopiero zaczynają przygodę z herbatą sypaną, radzę rozpocząć od szerokiej oferty herbat zielonych. Napar z nich bogaty jest w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki. Ma także wiele innych właściwości zdrowotnych m.in.:

- działa przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
- obniża poziom cholesterolu
- przeciwdziała stresom
- oczyszcza organizm z toksyn
- ma wybitne właściwości przeciwwrzodowe
- jest świetnym antyoksydantem

Wszystkim tym, którzy skuszą się na filiżankę dobrej herbaty po przeczytaniu tego artykułu - życzę przyjemnych doznań smakowych.