YERBA MATE - relaks przy herbacie

Autor: Koniecznie przeczytaj
Drukuj artykuł




YERBA MATE jest otrzymywana z liści południowoamerykańskiej rośliny - ostrokrzewu paragwajskiego(Ilex paraguariensis). Yerba mate jest tradycyjnym napojem Ameryki Południowej (Paragwaj, Argentyna, Brazylia, Urugwaj), jakkolwiek ostatnimi czasy zyskuje popularność również w Polsce.

Na początku szesnastego wieku hiszpański odkrywca Juan Díaz de Solís zaobserwował, że Indianie Guarani sporządzają herbatę z liści, która powoduje u nich odprężenie i zniesienie uczucia zmęczenia. Od tego czasu mate nazywana była herbatą paragwajską. Sami Indianie twierdzą, że piją napar z liści ostrokrzewu od wieków, aby oczyścić krew, wzmocnić włosy, zwiększyć odporność organizmu, zwalczyć zmęczenie i zredukować stres.

Ostrokrzew paragwajski jest subtropikalnym, wiecznie zielonym drzewem osiągającym nawet do 15 m wysokości. Posiada kwiaty i owoce, kwitnie od października do grudnia. Pijąc Mate możemy być pewni, że pijemy herbatkę bez domieszek chemicznych. Bowiem podstawowe wymagania krzewu to czysta gleba i powietrze oraz dostateczna ilość czystej i deszczowej wody.

KAWA CZY YERBA MATE?

Yerba mate dzięki zawartości pochodnych ksantyn (kofeina, teobromina, teofylina) może z powodzeniem zastępować kawę, a jednocześnie dostarcza wielu pożytecznych składników. Podobnie jak kawa jest naparem stymulującym, który likwiduje zmęczenie oraz pobudza zdolności fizyczne i psychiczne organizmu, jednak w przeciwieństwie do niej posiada mniej skutków ubocznych, a jej pobudzające działanie utrzymuje się dłużej. Stymuluje układ nerwowy, nie powodując uzależnienia. Korzystnie wpływa na wydajność pracy umysłowej, zapamiętywania i uczenia się.

WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE

Yerba Mate bogata jest w wiele witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Zawiera:

- witaminę A konieczną do prawidłowego wzrostu, uodporniającą organizm przeciw infekcjom, polepszającą wzrok
- witaminę B1 niezbędną do utrzymania prawidłowego stanu układu nerwowego, ułatwiającą trawienie
- witaminę B2 wzmacniającą włosy, zapobiegającą zapaleniom oczu
- witaminę C wzmacniającą zęby, zwiększającą ilość czerwonych krwinek
- żelazo konieczne do utrzymania normalnego poziomu sprawności fizycznej
- sód, potas, wapno wzmagające kości i zęby
- magnez wzmacnia mięśnie i koi nerwy
- fosfor niezbędny do utrzymania sprawności systemu nerwowego i wydolności organizmu

Wyniki analizy ilościowej naparu ze 100g Yerba Mate Pajarito na 1 litr 70°C wody:


WŁAŚCIWOŚCI ANTYUTLENIAJĄCE

Prócz walorów smakowych Yerba Mate posiada również silne właściwości antyutleniające, przez co pozwala zachować nam młodość i zdrowie. Antyutleniacze (polifenole, flawonoidy) odgrywają ogromną role w utrzymaniu prawidłowego stanu zdrowia. Ostatnie doniesienia naukowe sugerują, że właściwości antyoksydacyjne odgrywają ważna rolę w ochronie przed nowotworami, miażdżycą i chorobami serca, jak również hamują proces starzenia się organizmu.

WŁAŚCIWOŚCI ODCHUDZAJĄCE

Yerba Mate jest doskonałym środkiem odchudzającym przez co można ją spotkać w różnego rodzaju preparatach wspomagających utrzymanie prawidłowej wagi. Udowodniono, że herbata ta nie tylko obniża łaknienie, ale też przyspiesza przemianę materii (a więc i zbędnych kalorii), a w szczególności katabolizm węglowodanów i tłuszczy.

PRZYRZĄDZANIE

Yerba mate pita jest w specjalnie do tego celu produkowanych naczyniach, zwykle z owocu tykwy, świętego drzewa Palo Santo lub z wydrążonego rogu bawoła (guampa).
Do picia niezbędna jest specjalna rurka zakończona sitkiem (bombilla), która zapobiega przedostawaniu się części stałych naparu do ust.

Sposób parzenia:

1.Wypełniamy tykwę (kubek) suszem Yerba Mate Pajarito (ok. 2/3 pojemności)
2.Stukając lekko dłonią o naczynie umieszczamy susz po jednej stronie tykwy, tak aby utworzyć po przeciwnej stronie wolne miejsce na wodę.
3.Wlewamy letnią wodę, tak aby tylko zwilżyła susz (nie do pełna).
4.Gdy woda wsiąknie w yerba mate wkładamy do naczynia bombillę, a następnie dopełniamy wodą o temp. ok. 70°C (nie wrzątkiem!).
5.Po wypiciu naparu ponownie dolewamy do naczynia ciepłą wodę (służą do tego specjalne termosy). Yerba mate pije się dopóty dopóki w naparze jest wyczuwalny charakterystyczny smak (wspomniana ilość suszu wystarcza na ok. 7-10 zalań wody).