Olej kokosowy - idealny kosmetyk czy uniwersalny produkt spożywczy?

Autor: Grzegorz Maliszewski
Drukuj artykuł

Długa lista cennych właściwości oleju kokosowego sprawia, że bez względu na to czy stosujemy go jako produkt spożywczy, czy też jako kosmetyk mamy możliwość czerpać z natury to co z niej najlepsze! Spośród najcenniejszych właściwości oleju kokosowego można wymienić:

Właściwości kosmetyczne:

- równoważy PH skóry
- chroni naszą skórę przed działaniem szkodliwych toksyn
- posiada działanie przeciwzmarszczkowe
- dociera do głębokich warstw skóry wzmacniając tkankę
- wspomaga usuwanie martwego naskórka
- posiada naturalny filtr UV
- wspomaga proces gojenia drobnych ran
- pomaga przy podrażnionej skórze głowy
- eliminuje - łupież

Właściwości kulinarne:

- nie obciąża trzustki
- wspomaga układ odpornościowy
- działa przeciwbakteryjnie
- wzmaga trawienie i wchłanianie pokarmu
- pobudza przemianę materii
- szybko dostarcza energii
- wzmacnia mięśnie

Olej kokosowy jako kosmetyk? Jak go stosować i jak to robić?

Najlepszy do celów kosmetycznych jest ekologiczny i nierafinowany olej kokosowy, z pierwszego tłoczenia i co ważne tłoczony na zimno. Sięgając po taki produkt mamy 100% pewności, że nie wprowadzamy do naszego organizmu żadnych toksyn. Gęsta konsystencja i minimalny proces przetwórczy sprawiają, że olej zachowuje maksimum swoich naturalnych właściwości. Masaż relaksujący, nawilżanie skóry, maseczka odżywcza do włosów i skóry... zastosowanie oleju kokosowego jest tak szerokie, że nie sposób wymienić i opisać wszystkie możliwości. Olej kokosowy doskonale sprawdza się przy pielęgnacji każdego rodzaju skóry, w tym także tej wrażliwej i skóry dziecka. Intensywnie nawilża jej głębokie warstwy i pozostawia ją gładką na wiele godzin. Warto wiedzieć, że olej kokosowy nie pozostawia na skórze wyczuwalnej warstwy tłuszczu, która szczególnie latem mogłaby powodować dyskomfort. Olej kokosowy można dodać bezpośrednio do kąpieli lub wykorzystać do masażu. Jego delikatny kokosowy zapach idealnie komponuje się z wieloma olejkami eterycznymi. Najlepsze połączenie to olej kokosowy i kilka kropli olejku z gorzkiej pomarańczy.
Olej kokosowy ma również zbawienny wpływ na suche i zniszczone włosy, głęboko je odżywiając i nadając im elastyczność. Wystarczy tuż przed myciem wetrzeć go we włosy i pozostawić na kilkanaście minut, a następnie umyć włosy ciepłą wodą. Jeśli chcemy uzyskać lepsze efekty, zabieg można zastosować na całą noc. Efekty z zastosowania oleju kokosowego są widoczne natychmiast. Warto więc zastąpić kilka kosmetyków o znikomym działaniu naturalnym kosmetykiem znanym i stosowanym już od dawna.

Olej kokosowy jako produkt spożywczy? Nie może go zabraknąć w Twojej kuchni!

Tłuszcz z miąższu kokosów jest wprost idealny do smażenia. Tłuszcz kokosowy nie ingeruje w naturalny aromat naszych potraw dzięki czemu nie zepsuje ich smaku. Wysoka temperatura spalania powoduje niesamowicie komfortowe smażenie, wszystkich rodzajów mięsa, ryb oraz warzyw. Konsystencja oleju kokosowego sprawie, że z powodzeniem możemy nim zastąpić masło oraz margarynę smarując nim pieczywo lub wykorzystując do pieczenia naszych ciast.