Zdrowsza opcja - eksperymentuj ze smakiem i produktami Alpro soya
Zdrowsza opcja - eksperymentuj ze smakiem i produktami Alpro soya
Wegetarianie cenią soję za bogactwo białka, witamin i składników mineralnych. Z kolei osoby uczulone na laktozę znajdują w napojach sojowych alternatywę dla mleka. Napoje i desery sojowe, serek tofu, kotlety sojowe warto włączyć do diety z uwagi na uniwersalny smak i bogactwo składników odżywczych, które drzemią w ziarnach soi. "Najbardziej lubimy to, co jest nam znane, ale idąc tym tropem, zamykamy się na nowe doznania smakowe. Nie bójmy się więc wprowadzać do codziennej diety nowych elementów i składników, dzięki którym możemy poczuć się lepiej" mówi Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, dietetyk firmy Sante. "Wprowadzenie kilku drobnych zmian podczas komponowania posiłków może mieć znaczący wpływ na urozmaicenie diety, a także ilość spożywanych przez nas tłuszczów i liczbę kilokalorii" przekonuje Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna. Z punktu widzenia zdrowia napoje sojowe są lepsze od mleka krowiego, ponieważ nie podnoszą stężenia cholesterolu, zawierają tylko niewielką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Warto co jakiś czas zastępować danie mięsne sojowym odpowiednikiem. Potrawy z soi są pożywne, wyjątkowo smaczne, a przy tym zdrowe. Stanowią bogate źródło wapnia, witamin B i D. Nie można zapomnieć także o tym, że ziarna soi są doskonałym źródłem energii i to w bardzo korzystnej dla naszego organizmu postaci węglowodanów złożonych. Wykorzystanie soi w codziennej diecie zależy tylko od naszej wyobraźni i otwartości na kulinarne eksperymenty. Dla smakoszy soi i tych, którzy jej smak dopiero odkrywają, przedstawiamy przepisy na śniadanie, obiad, kolację i deser z wykorzystaniem produktów Alpro soya. Pełnoziarniste naleśniki z pomarańczami Składniki: 300 ml napoju sojowego Alpro soya 1 jajko 125 g mąki razowej 1 starta skórka z 1 pomarańczy 2 pomarańcze 4 łyżeczki oleju słonecznikowego 4 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: Wlej napój Alpro soya do miski, dodaj jajko, mąkę i startą skórkę z pomarańczy. Za pomocą miksera wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Podgrzej olej na patelni i nakładaj ciasto za pomocą chochelki, rozlej na patelni, po czym smaż naleśnika przez 30 sekund z każdej strony. Po usmażeniu wszystkich naleśników, złóż każdy z nich w ćwiartkę, posyp cukrem pudrem i podawaj z kawałkami pomarańczy. Zupa sojowo-groszkowa Składniki: 200 g mrożonego groszku 200 g ugotowanej lub konserwowej soi 500 ml wywaru warzywnego 6 szt. cebulki dymki 1 mały pęczek bazylii garść rukoli 300 ml napoju sojowego Alpro soya Przygotowanie: W rondelku podgrzej wywar z warzyw razem z zamrożoną soją i groszkiem, dodaj drobno posiekane cebule dymki. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez pięć minut. Do zupy dodaj liście bazylii, rukoli i dolej napój Alpro soya. Całość przelej do blendera i miksuj przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji. Zupa smakuje doskonale z małymi grzankami. Zapiekanka z kurczaka i warzyw Składniki: 230 g makaronu (np. penne) 2 plastry boczku 3 szt. cebulki dymki 2 marchewki 460 g ugotowanego kurczaka 110 g kukurydzy z puszki 230 g startego sera 2 łyżki margaryny 2 łyżki mąki 450 ml napoju sojowego Alpro soya 115 startego sera do przygotowania sosu Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 175°C. Ugotuj i odcedź makaron. Na parze ugotuj marchew i pokrój w małe kawałki. Cebulkę poszatkuj i razem z pokrojonym bekonem podsmaż na patelni przez ok. 3 min. na średnim ogniu. Następnie przygotuj sos serowy: w rondelku rozpuść margarynę, dodaj mąkę i podgrzewaj przez 1 minutę na średnim ogniu. Zdejmij z ognia, powoli dodawaj mleko sojowe, energicznie mieszając. Ponownie podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje, i wymieszaj z tartym serem. Ogrzewaj całość na bardzo małym ogniu, aż ser się roztopi. W dużej misce wymieszaj makaron, bekon, kukurydzę i mięso kurczaka porozdzielane na małe kawałki. Zalej wszystko sosem serowym i wymieszaj. Naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną i przełóż do niego wymieszane składniki. Wierzch posyp tartym serem. Piecz przez 25 minut, aż do momentu, kiedy ser się roztopi i zacznie się przypiekać. Deser waniliowy z pieczonym rabarbarem Składniki: 400 g rabarbaru, grubo posiekanego 40 g cukru pudru sok z połówki cytryny 4 desery Alpro soya o smaku wanilii szczypta mielonego cynamonu Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 175°C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż rabarbar, skrop go cytryną i posyp cukrem pudrem. Piecz przez ok. 10 minut, aż rabarbar zacznie mięknąć. Pozostaw do ostygnięcia. Desery sojowe przełóż do szklanych miseczek, dodaj po łyżce pieczonego rabarbaru i całość posyp cynamonem. Smacznego! Smacznego! Więcej przepisów i informacji o produktach Alpro soya znajduje się na stronie www.alprosoya.pl. |