KARNAWAŁOWE PRZEPISY NA DOBRĄ ZABAWĘ

Autor: Kasia Katarzyna
Drukuj artykuł


Karnawał czas zacząć! Eleganckie bale i roztańczone domówki czekają nas w najbliższych tygodniach. Czy trzeba zrezygnować na ten czas z odchudzania, aby dobrze się bawić? Czy w takiej sytuacji kreacja z początku karnawału będzie na nas pasowała także w lutym? Jak spożywać alkohol, aby miło wspominać zabawę? Firma Diageo, inicjator kampanii "Alkohol to odpowiedzialność. Pij rozważnie" przygotowała zestaw kulinarnych przepisów, które pomogą w okresie karnawału utrzymać zbilansowaną dietę, zdrowie i pozytywne nastawienie do zabawy.

Choć nie zawsze o tym pamiętamy, w naszej kulturze to nie Sylwester, a święto Trzech Króli 6 stycznia jest prawdziwym początkiem karnawału. Przez blisko 8 tygodni będziemy celebrować ten czas, szalejąc na parkietach eleganckich balów, imprez klubowych i domówek. Aby zachować na dłużej miłe, karnawałowe wspomnienia należy odpowiednio zadbać nie tylko o wygląd - oryginalny strój i piękny makijaż, ale również o dietę.

Jak pić odpowiedzialnie? Co jeść, żeby uniknąć niechcianego kaca? Firma Diageo, producent alkoholi, w ramach kampanii "Alkohol to odpowiedzialność - pij rozważnie" przygotowała 3 dopasowane do różnych stylów życia propozycje karnawałowego menu, które pozwolą zminimalizować niepożądane skutki picia alkoholu, a jednocześnie wydłużyć czas zabawy i poprawić naszą kondycję następnego ranka. Prowadząc kampanię edukacyjną promującą odpowiedzialne picie alkoholu chcemy odwrócić negatywne statystyki i aktywnie przeciwdziałać pijanym kierowcom. Co więcej - właśnie w czasie karnawału zamierzamy pokazać w praktyce cztery zasady dobrej zabawy, a więc to, że nie wolno pić alkoholu, jeśli zamierzamy prowadzić, alkohol jest tylko dla pełnoletnich, kiedy pijemy alkohol powinniśmy pamiętać także o jedzeniu i piciu napoi bezalkoholowych ? mówi Aneta Jóźwicka, Corporate Relations Manager Diageo Polska. Przygotowania do zabawy karnawałowej warto zacząć od rana i przez cały dzień pamiętać o zbilansowanych posiłkach. Owoce, warzywa, produkty z pełnego ziarna, chude mięso, nabiał - to prawdziwi sprzymierzeńcy wszystkich fanów dobrej zabawy przed i w trakcie trwania imprezy.

Powinniśmy pilnować, żeby nie odwadniać organizmu i po każdym drinku pić wodę lub sok, a także sięgać jak najczęściej po wartościowe pożywienie: warzywa, owoce, mięso czy ryby - komentuje prof. Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. I dodaje: Każdy z nas może bawić się dobrze przez kilka godzin i zachować świetnie samopoczucie następnego dnia Jeśli jednak zamierzamy pić alkohol w czasie karnawałowej imprezy warto zapomnieć o odchudzaniu - paluszki czy krakersy mogą nie wystarczyć.


ZESTAW DLA ŚPIOCHÓW I ZAPRACOWANYCH

ŚNIADANIE:

- 2 kanapki z chleba żytniego pełnoziarnistego (średniej wielkości), z margaryną (2 łyżeczki), szynką z indyka i ogórkiem (jeden duży ogórek pokrojony w plasterki)
- Filiżanka kawy (czarna lub z mlekiem)
- Jabłko

II ŚNIADANIE:

- Jogurt bananowy 0,5% (małe opakowanie), müsli bez cukru z suszonymi owocami, np. morela, żurawina (4 łyżki stołowe), woda mineralna niegazowana

OBIAD:
- Sałatka z pieczonej wieprzowiny: plaster pieczeni średniej grubości o wielkości 1/3 małego talerza, jeden pomidor średniej wielkości, 8-9 dużych liści sałaty, 4 czubate łyżki kukurydzy, 1/2 papryki średniej wielkości i ok. ? torebki ryżu brązowego (75 g)
- Szklanka soku porzeczkowego lub aroniowego

PODWIECZOREK:

- Szklanka soku marchwiowego, pomidorowego lub wielowarzywnego
KOLACJA:

- Grahamka
- Serek kanapkowy biały ze szczypiorkiem
- Pokrojona w paseczki papryka




ZESTAW DLA WEGETARIAN

ŚNIADANIE:
- Pół grejpfruta
- Omlet z białek z warzywami (ok. 0,5 paczki mieszanki mrożonych warzyw), z dodatkiem otrąb pszennych (łyżka stołowa), zarodków pszennych (łyżka stołowa), smażony na oleju rzepakowym (łyżeczka)
- Szklanka herbaty białej

II ŚNIADANIE:

- Owsianka na wodzie, starta marchewka z dodatkiem otrąb pszennych i oliwy z oliwek,
- Sok z marchwi, jabłek i owoców tropikalnych
OBIAD:

- Mała miseczka zupy warzywnej
- Pieczony filet z ryby

Wykonanie:

Dowolnej wielkości filet z ryby przyprawić ziołami i niewielką ilością oleju (1 łyżka) i zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku przez ok. 20 min w temp. 180? C.

- Surówka: 1 szklanka kapusty kwaszonej, 2 małe marchewki, sok z cytryny, łyżka oliwy, ulubione przyprawy

- Szklanka soku porzeczkowego lub aroniowego

PODWIECZOREK:

- Serek wiejski z kiełkami pszenicy
KOLACJA:

- Grillowane warzywa z kaszą

Składniki:

5 łyżek kaszy gryczanej (ugotowanej)
warzywa z grilla - brokuły, marchew, cukinia, papryka, bakłażan
duszona pierś z indyka

- Szklanka soku wielowarzywnego



ZESTAW DLA LUBIĄCYCH DOBRZE ZJEŚĆ

ŚNIADANIE:

- 2 - 3 kanapki z chleba żytniego pełnoziarnistego z sałatą i szynką z indyka
- Miseczka sałatki z pomidorów i cebulki, skropiona oliwą z oliwek
- Szklanka herbaty zielonej
II ŚNIADANIE:

- Jogurt z kawałkami owoców 1,5% tłuszczu (opakowanie 150 g bądź 2/3 szklanki) i pomarańcza (średniej wielkości), szklanka wody
OBIAD:

- Schab smażony bez panierki z ziemniakami
- 4 czubate łyżki surówki: posiekana kapusta pekińska, pomidor i czerwona papryka pokrojone w kostkę, pieprz, łyżeczka cukry, sól ziołowa i 2 łyżki oliwy z oliwek
- Szklanka wody mineralnej niegazowanej

PODWIECZOREK:

- 2 kromki razowego pieczywa z pastą z tuńczyka i natką
KOLACJA:
- Sałatka grecka i tosty z oliwą z oliwek




PROPOZYCJE WIECZORNYCH, IMPREZOWYCH PRZEKĄSEK:

I. Sałatka caprese

- Ser mozzarella
- Pomidory
- Świeża lub suszona bazylia

II. Grillowane warzywa z kaszą

Składniki:

- 5 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej
- Warzywa z grilla ? brokuły, marchew, cukinia, papryka, bakłażan
- Duszona pierś z indyka

III. Koreczki (np. ser żółty/pleśniowy, ogórek konserwowy, papryka, szynka, ananas, oliwka)

IV. Sałatka owocowa

Składniki:

- ananas
- arbuz
- brzoskwinia
- czarne jagody
- truskawki
- melon

V. Sałatka grecka i tosty z oliwą z oliwek
VI. Kawałki awokado
VII. Grillowane warzywa (np. cukinia, bakłażan)
VIII. Kanapki z białym serkiem i miodem
Napoje - woda, soki owocowe i warzywne

DIAEGO


O Akcji

Kampania "Alkohol to odpowiedzialność - pij rozważnie" prowadzona jest przez producenta alkoholi firmę Diageo we współpracy z siecią supermarketów Real. W trakcie ostatniej edycji kampanii organizatorzy przeprowadzili sondaż wśród internautów, publikowali porady w zakresie odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu oraz zbierali deklaracje od kierowców, wydając im przy tym specjalne naklejki na szybę ?Prowadzę. Nie piję?. Hasło umieszczone na naklejkach zostało wybrane na wiodący motyw tegorocznej akcji, gdyż właśnie tę zasadę odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu aż 60% respondentów sondażu wybrało jako najważniejszą. Spośród blisko 43,000 deklaracji zebranych do tej pory, aż 36,000 złożyli klienci punktów sprzedaży alkoholu sieci Real, ponad 6,000 natomiast internauci. Deklaracje poparcia dla idei akcji można cały czas składać na Facebooku, uruchamiając i postując na swoim profilu specjalną aplikację, która symuluje efekty jazdy samochodem po spożyciu alkoholu. Jej uruchomienia ma zobrazować kierowcom jak upośledzone mogłby stać się ich reakcje za kierownicą po spożyciu alkoholu. Dlatego opracowane i promowane przez Diageo zasady odpowiedzialnej konsumpcji koncentrują się na czterech głównych kwestiach: nie siadaniu za kierownicą po spożyciu alkoholu, spożywaniu alkoholu tylko przez osoby pełnoletnie, uzupełnianiu płynów i jedzeniu w trakcie spożywania alkoholu. Wspomniane zasady wraz z uzasadnieniem brzmią następująco:


Nie pij, jeśli prowadzisz.
Pomyśl o powrocie do domu, zanim z niego wyjdziesz. Zamów taksówkę lub znajdź niepijącego kierowcę, który odwiezie cię bezpiecznie do domu.

Nie pij, jeśli jesteś niepełnoletni.
W Polsce alkohol mogą kupować i spożywać wyłącznie osoby powyżej 18 roku życia.

Kiedy pijesz, pamiętaj też o jedzeniu.
Jedzenie przed lub podczas picia alkoholu spowalnia jego wchłanianie.

Po każdym drinku wypij szklankę wody.
Alkohol odwadnia organizm, dlatego warto uzupełniać płyny i pić wolniej, pijąc na przemian napoje alkoholowe i bezalkoholowe. To zapewni odpowiedni poziom nawodnienia organizmu.