Pomysł na świąteczny barszcz

Autor:
Drukuj artykuł



Szaleństwo przedświątecznych zakupów, pakowanie prezentów, ubieranie choinki, a do tego jeszcze świąteczne porządki i gotowanie? Jednym słowem prawdziwe wyzwanie. Jeśli lista zadań jest za długa, warto sięgnąć po sprawdzone rozwiązania, które pozwolą zaoszczędzić czas i delektować się wigilijnymi potrawami smakującymi jak domowe.

Przedświąteczny wir przygotowań
Święta, które znamy z bajek, filmów czy książek, kojarzą się przede wszystkim z relaksem, miłymi spotkaniami z rodziną i pysznym jedzeniem. Przedświąteczny czas w idealnej wersji to z kolei moment, gdy bez pośpiechu kupujemy prezenty, przygotowujemy dekoracje świąteczne i wspólnie udajemy się po choinkę. W rzeczywistości, zamiast cieszyć się atmosferą zbliżających się Świąt, nierzadko jesteśmy zmęczeni i zabiegani. I nawet jeśli nie planujemy tradycyjnej wigilijnej wieczerzy, składającej się z 12 potraw, to lista dań do przygotowania jest naprawdę długa. Na niej na pewno nie może zabraknąć murowanej pozycji, jaką jest barszcz czerwony z uszkami.

Barszcz wigilijny według receptury Babci Zosi
Przepisów na wigilijny barszcz jest mnóstwo. Jedni gotują tę zupę dzień przed, inni w wigilijny poranek, a miłośnicy tradycyjnej receptury na zakwasie buraczanym, rozpoczną przygotowania nawet tydzień wcześniej! Niezależnie od przepisu, obieranie i gotowanie buraków, jest niezmiennie zajmujące i pracochłonne. Aromatyczny barszcz można jednak przygotować dużo łatwiej. Dla zapracowanych czy zabieganych firma SyS przygotowała nowość - barszcz czerwony z serii Dania Babci Zosi. Podobnie jak inne produkty firmy SyS, zawiera on wyłącznie naturalne składniki, bez dodatku substancji chemicznych. Jego przygotowanie jest naprawdę proste. Suszone buraki wsypujemy do litra zimnej wody, dodajemy łyżkę masła lub oleju do smaku i gotujemy przez 20 minut. Następnie dodajemy specjalnie dobraną kompozycją ziół i przypraw, którą wcześniej wystarczy wymieszać ze szklanką wody. Całość gotujemy przez kolejne 5 minut. Barszcz nabierze jeszcze bardziej intensywnego smaku, jeśli odstawimy go na co najmniej 10 minut. Klarowność i piękną, głęboką barwę uzyskamy odcedzając wywar przed podaniem. Na końcu wystarczy dodać uszka z grzybami i wigilijne danie gotowe.

Jeszcze innym pomysłem dla tych, którzy chcą jednocześnie cieszyć się smakiem tej pysznej zupy i zaoszczędzić trochę czasu są buraki suszone firmy SyS. Są to gotowe, obrane i pokrojone warzywa, które zachowują walory smakowe oraz odżywcze. 100 g suszonych buraków zastępuje aż 1 kg świeżych. Jedno opakowanie wystarcza na przygotowanie
2 litrów barszczu. Wystarczy je gotować przez 15 minut, dodać ulubione dodatki, a po zdjęciu z ognia, odstawić na minimum 2 godziny, żeby barszcz miał okazję nabrać głębi smaku. W łatwy sposób przygotujemy więc tę wigilijną potrawę, która zachwyci aromatem i intensywnym kolorem.