Małże zielone na zdrowe stawy

Autor:
Drukuj artykuł



Sproszkowany wyciąg ze specjalnie hodowanych w Nowej Zelandii małż zielonych, który uzupełniony jest o kurkumę, kwas hialuronowy i kolagen, pomaga utrzymać prawidłowy stan stawów, kości i mięśni. Dzieje się tak dzięki synergii działania wszystkich tych składników. Osoby cierpiące na te dolegliwości, które go stosują, nie muszą rezygnować z aktywnego trybu życia.

Małże zielone.
Małże zielone (łac. Perna canaliculus) zwane również omułkami zielonowargowymi, zawierają wysoką zawartość żelaza, glikozaminoglikanów (w tym siarczan chondroityny), betainy, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, kwasu krzemowego, a także substancji mineralnych i pierwiastków śladowych. Obecność tych składników spowodowana jest równowagą chemiczną w organizmie małża, wynikającą z właściwości środowiska wodnego, w którym żyje. Z tego względu, inne małże takiego składu substancji nie posiadają.

Pierwsi mieszkańcy Nowej Zelandii, czyli Maorysi, już setki lat temu znali właściwości małż bytujących tam i z nich korzystali. Natomiast pod koniec lat 60-tych, w Stanach Zjednoczonych, naukowo potwierdzono, iż ekstrakt z tych mięczaków, pomaga ludziom cierpiącym na artretyzm (dnę moczanową). Zwykle charakteryzuje się on nawracającymi epizodami ostrego zapalenia stawów, czego skutkiem jest bolesny obrzęk. Późniejsze badania kliniczne wykazały, iż wyciąg z omułków zielonowargowych skutecznie zwalcza nie tylko objawy, ale także przyczyny tej choroby, a przy tym nie wywołuje skutków ubocznych.

Dziś małże zielone hodowane są na farmach morskich w Nowej Zelandii, gdzie wydobywa się z nich substancję, która wspomaga, aż do późnego wieku, funkcjonowanie stawów i aparatu ruchowego. Hamuje stany zapalne i powoduje zmniejszanie obrzęków, a co za tym idzie bólu. Stosując ją zwiększa się ruchomość stawów, a więc i nasza aktywność fizyczna. Jednak oprócz wyciągu z małża zielonego, istnieją również inne składniki, które chronią i regenerują stawy, kości czy mięśnie.

Kurkuma.
Kurkumina zawarta w ekstrakcie z kłącza kurkumy długiej (łac. Curcuma Longa), zwanej również ostryżem długim, działa antyoksydacyjnie (przeciwutleniająco) i przeciwzapalnie. Zapewnia więc znaczne zmniejszenie bólu stawów, zwiększając tym samym szybkość chodzenia. Pacjenci z zapaleniem stawów, którzy zażywają kurkumę stwierdzają, iż redukuje ona poranne i wieczorne bóle. Poza tym ogranicza wpływ niekorzystnych procesów enzymatycznych, na prawidłowe funkcjonowanie stawów, a zawarte w niej substancje wykazują silne działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i antybakteryjne.

Kwas hialuronowy.
Należy do grupy związków nazywanych glikozaminoglikanami, które są elementami podstawowymi struktury takich tkanek jak kości i skóra. Jest jednym z głównych składników mazi stawowej, która zapewnia odpowiednie smarowanie pracującym stawom. Ochrania więc ich powierzchnie, nie dopuszczając do degeneracji i wycierania. Kwas hialuronowy, ze względu na swoją zdolność do wiązania wody, reguluje również zawartość wody w przestrzeni międzykomórkowej tkanki łącznej i utrzymuje właściwy stopień nawilżenia wszystkich elementów stawowych. Jego niedobór powoduje wysychanie chrząstek, a w konsekwencji prowadzi do zmniejszenia zakresu ich ruchu i "strzykania" w kościach.

Kolagen.
Jest białkiem, które produkuje tak zwaną maź stawową. Odpowiada także za elastyczność i twardość chrząstki stawowej, decydując o jej wytrzymałości i odporności. Z racji tego, iż zapewnia ona stawom elastyczność i amortyzację, kolagen ma ogromny wpływ na ich ruchomość, a co za tym idzie na naszą sprawność i aktywność fizyczną. Kiedy, wraz z upływem lat, przestaje być produkowany w odpowiedniej ilości, wówczas mogą pojawić się dość poważne problemy, które związane są z naszymi stawami.

W Polsce dostępny jest Green Lipped Mussel, którego tabletka zawiera nie tylko 300 mg sproszkowanej substancji pozyskanej z małży zielonych, ale również 100 mg wyciągu z kłączy kurkumy długiej, 50 mg kwasu hialuronowego i 50 mg kolagenu. Składniki te wykazują synergię działania, a niestety do tej pory na rynku nie było preparatu zawierającego wyciągi z wszystkich tych substancji, a jedynie z pojedynczych. Opakowanie zawiera 30 tabletek, należy zażywać jedną dziennie, po posiłku. Wszystkie zawarte w preparacie substancje czynne są łatwo przyswajalne przez organizm, gdyż są pochodzenia naturalnego, roślinnego.

Green Lipped Mussel powinny stosować osoby:
- które, ze względu na wiek, potrzebują zwiększonej dawki składników odżywczych z powodu zużycia aparatu ruchu, nie wytwarzają już w wystarczającej ilości kwasu hialuronowego i kolagenu, a także chcące utrzymać maksymalną aktywność także w starszym wieku
- narażone na nadmierne przeciążenie stawów, czyli pracujące fizycznie, intensywnie uprawiające sport, jak i mające nadwagę
- których dieta nie dostarcza wystarczającej ilości substancji dla utrzymania prawidłowego stanu stawów, kości i mięśni lub mający ograniczoną zdolność przyjmowania składników odżywczych z pożywienia.

Należy jednak pamiętać, iż ten suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Dlatego w celu zadbania o nasze stawy, powinniśmy spożywać odpowiednie ilości nabiału (budulec chrząstki), zbóż i roślin strączkowych (produkcja mazi), ryb i oliwy (leczą stany zapalne) czy warzyw i owoców (elastyczność stawów).

Link do zakładki nt. produktu na stronie polskiego dystrybutora http://suplemencikowo.pl/GreenLippedMussel