Mazurek czekoladowy z Cykoriadą i konfiturą

Autor:
Drukuj artykuł

Spód:
4 szklanki mąki wysokogatunkowej (np. tortowej)
5 żółtek
kostka masła min. 82% (zimnego, twardego)
0,5 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli
kilka kropelek aromatu (waniliowy/migdałowy)

Masa:
2 łyżki Cykoriady - ekstrakt, płynna w słoiczku
0,5 tabliczki czekolady gorzkiej
1 tabliczka czekolady mlecznej
1,5 puszki masy krówkowej lub kajmakowej
60g masła (w temperaturze pokojowej)
8-10 łyżek ulubionej konfitury/dżemu domowego
dekoracje: płatki migdałowe, owoce kandyzowane, czekoladki itp.

1.Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy masło, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia, po czym siekamy nożem na drobniutkie części. Wbijamy żółtka, dolewamy aromat i zagniatamy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta, a następnie wkładamy do woreczka spożywczego lub zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na dolnym poziomie na minimum 1,5-2h.

2. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (dolne grzanie bez termoobiegu). Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wałkujemy ciasto (zostawiamy kawałek, ok. 1/5) i rozwałkowane na grubość 0,7-1 cm wykładamy na papier do pieczenia. 1/5 odłożonego ciasta wykorzystujemy do ulepienia brzegów, rolujemy wałeczki i nakładamy na rozwałkowany spód. Całość dziurkujemy zapałką
i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, po czym pieczemy ok. 20-30 minut, obserwując by nabrało złotego koloru. Wyjmujemy, odstawiamy do schłodzenia.

3.Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej. Do miski nakładamy masę z puszki, Cykoriadę, roztarte masło i rozpuszczone czekolady i miksujemy kilka minut na najwyższych obrotach.

4.Konfiturę nakładamy na wystudzone ciasto i zalewamy tężejącą już masą. Dekorujemy wg uznania, schładzamy.

Smacznego!