Pstrąg łososiowy na karczochach

Autor:
Drukuj artykuł

Składniki (2 porcje):

? 2 filety z pstrąga (ok. 400 g)
? 1/2 op. Karczochów krojonych marki Ponti
? 200 g makaronu Rurki skręcane - Tortiglioni nr 24 marki Arrighi
? 200 g pomidorów koktajlowych
? 1/2 małej cebuli
? 1 ząbek czosnku
? garść bazylii
? Oliwa z oliwek Extra Vergine marki Olitalia
? Glassa Gastronomica marki Ponti
? 3 łyżki wina białego wytrawnego (lub wody)
? sól
? pieprz
? pieprz czerwony w ziarnkach

Wykonanie:
1. Pstrąga umyj. Posól.
2. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.
3. Pomidorki przekrój na połowy.
4. Rozgrzej patelnie i wlej na nią 1 łyżkę oliwy, dodaj cebulę i czosnek. Smaż chwilę, do zeszklenia.
5. Dodaj pomidorki i wino (wodę). Duś chwilkę, dopraw solą i pieprzem.
6. Zagotuj wodę (2 litry), posól ją. Wrzuć makaron i gotuj go 12 minut.
7. W międzyczasie przygotuj rybę na parze. Gotuj ją w zależności od grubości 6-10 minut.
8. Posiekaj bazylię.
9. Odcedzony makaron przełóż na patelnię, dodaj bazylię, całość wymieszaj.
10. Rybę posyp ziarenkami pieprzu czerwonego, podawaj z karczochami oraz makaronem. Całość skrop Glassą.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl
oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska