Dwa odświeżające sorbety

Autor:
Drukuj artykuł

Sorbet mango-limonkowy:
Składniki:

? 250 g wody
? 50 g cukru
? 200 g miąższu z mango
? 60 ml soku z limonki Limmi

Sorbet miętowo-imbirowy:

Składniki:

? 500 ml wody
? 80 g świeżego imbiru
? 150 g cukru
? 4 gałązki mięty


Wykonanie:
Sorbet mango-limonkowy:
wlej wodę i cukier do garnka, dodaj sok z limonki i gotuj przez około 2 minuty. Ostudź szybko, zanurz garnek w misce z lodem.
Wydrąż miąższ z mango, umieść go w misce, zblenduj i dodaj syrop z limonki. Wymieszaj i wlej masę do maszyny do lodów.
Włącz maszynę do lodów - zajmie to ok 40 min, aż sorbet zacznie gęstnieć. Następnie przenieś sorbet do miski, i przechowuj w zamrażarce.

Sorbet miętowo-imbirowy:
wlej wodę i cukier do małego garnka wraz z obranymi i drobno pokrojonymi kawałkami imbiru i listkami mięty.
Zagotuj przez ok 2 minuty ostudź szybko, umieszczając go w misce pełnej lodu. Natępnie zblenduj i przecedź przez sito i przełóż do maszyny do lodów - uruchom ją na najmniej 40 minut, aż sorbet osiągnie pożądaną konsystencję. Przelej do miski i umieść ją w zamrażarce.
Jeśli nie masz maszyny do lodów, można wlać masę do dużej miski i umieścić ją w zamrażarce przez co najmniej 1 godzinę.
Następnie wyjąć miskę, wymieszać widelcem i powtarzać co jakiś czas, dopóki nie osiągnie pożądanej konsystencji.
Podawać sorbet mango-limonkowy i miętowo-imbirowy w pucharkach ozdobionych kawałkami mango i listkami mięty.