Biała pizza ze szparagami i anchois
Składniki:
Ciasto (2 pizze): ? 250 g mąki pszennej ? ok. 160 ml ciepłej wody (nie gorącej) (plus mąka do podsypywania) ? 7 g drożdży suszonych ? 1 łyżeczka soli ? 1 łyżeczka cukru ? 1 łyżka oliwy Extra Vergine (plus 1 łyżka do posmarowania ciasta) marki Olitalia Dodatki: ? 150 g gorgonzoli ? 150 g mozzarelli ? 1/2 pęczka szparagów zielonych ? 1 słoiczek anchois ? garść oliwek czarnych bez pestek Cacerena marki Serpis ? garść pomidorów koktajlowych ? bazylia (świeża) ? oliwa Extra Vergine - Trufle marki Olitalia Wykonanie 1. Przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól, drożdże, składniki wymieszaj. 2. Dodaj wodę, całość wymieszaj. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt wilgotne delikatnie podsyp mąką. 3. Ciasto uformuj w kulkę, posmaruj oliwą, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godzina). 3. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich podsyp mąką i rozwałkuj. Przełóż do formy. 4. Odłam końcówki szparagów. Potnij je na mniejsze części. Oliwki pokrój w plasterki. Pomidorki pokrój na połówki. 5. Wyłóż po 1/2 porcji sera na każde z ciast. 6. Wyłóż pozostałe składniki. 7. Piekarnik nagrzej w międzyczasie do 220°C. 8. Pizzę piecz na środkowej półce przez 12-15 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta. 9. Przed podaniem posyp bazylią i polej oliwą truflową. |