Biała pizza ze szparagami i anchois

Autor:
Drukuj artykuł

Składniki:
Ciasto (2 pizze):
? 250 g mąki pszennej
? ok. 160 ml ciepłej wody (nie gorącej) (plus mąka do podsypywania)
? 7 g drożdży suszonych
? 1 łyżeczka soli
? 1 łyżeczka cukru
? 1 łyżka oliwy Extra Vergine (plus 1 łyżka do posmarowania ciasta) marki Olitalia

Dodatki:

? 150 g gorgonzoli
? 150 g mozzarelli
? 1/2 pęczka szparagów zielonych
? 1 słoiczek anchois
? garść oliwek czarnych bez pestek Cacerena marki Serpis
? garść pomidorów koktajlowych
? bazylia (świeża)
? oliwa Extra Vergine - Trufle marki Olitalia


Wykonanie

1. Przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól, drożdże, składniki wymieszaj.
2. Dodaj wodę, całość wymieszaj. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt wilgotne delikatnie podsyp mąką.
3. Ciasto uformuj w kulkę, posmaruj oliwą, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godzina).
3. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich podsyp mąką i rozwałkuj. Przełóż do formy.
4. Odłam końcówki szparagów. Potnij je na mniejsze części. Oliwki pokrój w plasterki. Pomidorki pokrój na połówki.
5. Wyłóż po 1/2 porcji sera na każde z ciast.
6. Wyłóż pozostałe składniki.
7. Piekarnik nagrzej w międzyczasie do 220°C.
8. Pizzę piecz na środkowej półce przez 12-15 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta.
9. Przed podaniem posyp bazylią i polej oliwą truflową.