Chipsy TORTOS z oliwkami i anchois

Autor:
Drukuj artykuł

Składniki (dla 4 osób):
? 10 czarnych oliwek bez pestek Serpis,
? 1 starty pomidor bez skórki,
? 2-3 łyżki oleju ryżowego Olitalia,
? świeża bazylia lub oregano,
? sól i pieprz,
? anchois

Na tortos:
? 75 g mąki kukurydzianej,
? 25 g mąka pszenna,
? 2 łyżki oliwy z oliwek oliwek Olitalia Extra Vergine Delikatna,
? woda


Przygotowanie:

Tortos: Wymieszaj mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodaj sól, trochę wody i całość zagniataj do momentu, gdy ciasto przestanie się przyklejać do rąk. Gotowe ciasto odstaw na kilka minut. Z ciasta uformuj małe płaskie kółka. Podsmaż je chwilę z każdej strony na patelni z odrobiną oleju ryżowego.
Wymieszaj starty pomidor z oliwkami, oregano lub bazylią, solą i pieprzem oraz oliwą z oliwek Olitalia.
Udekoruj szczypiorkiem i anchois.