Chipsy TORTOS z oliwkami i anchois
Składniki (dla 4 osób):
? 10 czarnych oliwek bez pestek Serpis, ? 1 starty pomidor bez skórki, ? 2-3 łyżki oleju ryżowego Olitalia, ? świeża bazylia lub oregano, ? sól i pieprz, ? anchois Na tortos: ? 75 g mąki kukurydzianej, ? 25 g mąka pszenna, ? 2 łyżki oliwy z oliwek oliwek Olitalia Extra Vergine Delikatna, ? woda Przygotowanie: Tortos: Wymieszaj mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodaj sól, trochę wody i całość zagniataj do momentu, gdy ciasto przestanie się przyklejać do rąk. Gotowe ciasto odstaw na kilka minut. Z ciasta uformuj małe płaskie kółka. Podsmaż je chwilę z każdej strony na patelni z odrobiną oleju ryżowego. Wymieszaj starty pomidor z oliwkami, oregano lub bazylią, solą i pieprzem oraz oliwą z oliwek Olitalia. Udekoruj szczypiorkiem i anchois. |