Panzanella - sałatka toskańska

Autor:
Drukuj artykuł

Składniki:
? 50g białego pieczywa (typu ciabatta)
? 30 ml oliwy z oliwek Olitalia
? 10 ml octu balsamicznego z Modeny marki Ponti
? 1 ząbek czosnku
? pomidory kolorowe
? 20g czerwona cebula
? ? pęczka bazylii
? sól i pieprz do smaku
? 10g tuńczyka w oliwie z oliwek marki Callipo
? 20g karczochów krojonych marki Ponti
? 30g papryka pieczona
? kilka kaparów marki Ponti

Przygotowanie:

Pieczywo obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, karczocha kroimy w cząstki, a paprykę w paski. W blenderze miksujemy oliwę, ocet balsamiczny, czosnek, bazylię, następnie mieszamy z wszystkimi składnikami. Wykładamy składniki na talerz, posypujemy kaparami i dodajemy kawałki tuńczyka oraz pokrojone kostki ciabaty. Polewamy dressingiem i serwujemy.