Słoneczna Italia jesienną porą
Składniki (2 porcje):
Składniki na sałatkę: 2 garści rukoli 1/3 szklanki makaronu ARRIGHI (Gwiazdeczki - Stelline) 8 suszonych pomidorów w oleju PONTI 120 g mini mozzarelli 250 g pomidorków koktajlowych 12 czarnych oliwek SERPIS 1/3 szklanki pestek słonecznika 1/3 szklanki pestek dyni Składniki na dressing: 5-6 łyżek oleju z suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanych listków bazylii sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.. 2. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu. 3. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni. 4. Pomidorki przekrawamy na pół, a oliwki kroimy na plasterki. 5. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki (zachowujemy olej). 6. Makaron mieszamy z dresingiem, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami oraz pestkami dyni i słonecznika. Całość delikatnie łączymy z rukolą i przekładamy na półmisek/talerze, a następnie układamy pomidorki koktajlowe oraz mozzarellę. |