Klopsiki cielęce w sosie z cytryny i majeranku

Autor:
Drukuj artykuł

Soczyste i aromatyczne, a jednocześnie proste w przyrządzeniu klopsiki cielęce to oryginalny przepis na rodzinny obiad.

Składniki na 24 klopsiki:
? 480 g mielonej cielęciny
? 4 g suszonego, mielonego majeranku
? 50 ml soku z cytryn Limmi
? 20 g tartego sera typu parmezan
? 2 średniej wielkości jajka
? 10 g bułki tartej
? 60 g mąki
? olej roślinny
? sól, pieprz
? 5 g oliwy z oliwek extra vergine Olitalia

Sposób przygotowania:

Włóż mięso mielone do dużej miski. Wbij do niej także 2 jajka, dodaj parmezan i bułkę tartą. Wlej oliwę z oliwek oraz sok z cytryn Limmi, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Wszystkie składniki wymieszaj dobrze widelcem aż do otrzymania jednolitej masy. Uformuj klopsiki wielkości orzechów włoskich.
Uformowane klopsiki obtocz w mące. Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny, doprowadź do wysokiej temperatury (170 stopni Celsjusza). Smaż klopsiki na głębokim tłuszczu, dopóki osiągną złoty kolor z każdej strony. Wyjmij klopsiki z patelni i połóż na papierowych ręczniczkach kuchennych, aby odsączyć niepotrzebny tłuszcz.
Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami, ryżem lub ulubioną sałatką!