Ocet balsamiczny marki Ponti - sposób na wielkanocne jaja w marynacie
Jajka stanowią integralny element wielkanocnego śniadania - nie tylko w postaci pisanek, ale również świątecznych przysmaków. Ciekawą formą podania ich w tym roku będą jaja marynowane w occie balsamicznym. Aby przepis się udał warto dodać oryginalny ocet balsamiczny marki Ponti, o tradycyjnej włoskiej recepturze z Modeny.
Jajka, którymi dzielimy się składając życzenia nie muszą być zawsze serwowane w klasyczny sposób. Zamarynowanie ich kilka dni przed świętami w occie balsamicznym nada im piękną barwę oraz ciekawy, słodko - kwaskowaty smak, same jaja z kolei będą jędrne i twarde. Niecodzienny sposób przyrządzenia tego posiłku przypadnie do gustu wszystkim, którzy w kuchni nie boją się eksperymentować. Do zalewy warto użyć octu balsamicznego z najwyższej półki. Da nam to gwarancję mocnego koloru oraz wspaniałego smaku. Ocet balsamiczny marki Ponti produkowany w Modenie - miasteczku na północy Włoch - nie ma sobie równych wśród konkurencji. Otrzymywany przez mieszanie octu winnego i gotowego moszczu z winogron, dzięki leżakowaniu w drewnianych baryłkach dojrzewa, otrzymując wyjątkowy ciemnobrunatny kolor. Jego zrównoważony, przyjemny, słodko - kwaśny smak wspaniale komponuje się z jajami, warzywami, czerwonym mięsem, mozzarellą i bazylią a nawet deserami z lodów i owoców leśnych. Produkt dystrybuowany jest w poręcznych butelkach o pojemności 250 i 500 ml z ciemnego szkła dla zachowania walorów smakowych. Ocet Balsamiczny z Modeny marki Ponti Pojemność: 250 ml, 500 ml Cena: 10,99 zł/ 250 ml Cena: 16,59 zł/ 500 ml Przepis na jaja marynowane w occie balsamicznym Przepis powstał przy współpracy z blogiem Apetyt na Kuchnię (http://apetyt-na-kuchnie.pl/) Składniki (słoik 0,9 litra) 8 jajek 3/4 szklanki octu balsamicznego Ponti 3/4 szklanki wody 1/5 szklanki octu winnego, np. czerwonego 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki soli 2 ząbki czosnku 4 listki laurowe 4 ziela anglelskie 1 chilli Wykonanie 1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie. Obierz. 2. Przygotuj marynatę. Wlej do garnka ocet, wodę, miód, przyprawy. Zagotuj. Ostudź. 3. Jajka ułóż w słoiku, zalej marynatą. Zakręć słoik. 4. Słoik z jajkami przełóż do lodówki. Po 4-5 dniach jajka są gotowe. Bardzo przyjemnie łączą się np. z majonezem z wasabi. |