Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami
Aby uzyskać idealnie kruche ciasto należy je po zagnieceniu zawinąć w papier do pieczenia i chłodzić w lodówce - przynajmniej przez godzinę, a najlepiej całą noc. Tak przygotowane dobrze się rozwałkowuje pomiędzy dwiema warstwami papieru - podpowiada Michał "Magiel" Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella. I dodaje - Natomiast przed przystąpieniem do pieczenia warto je obciążyć, aby nie podniosło się na środku, podczas, gdy boki opadną do środka foremki. W tym celu wyłożone na blaszkę ciasto należy przykryć papierem, którego wcześniej używaliśmy do chłodzenia i rozwałkowania. Następnie na papier wykładamy np. fasolę lub groch, które delikatne je przygniotą. Pamiętajmy, by usunąć obciążenie 10 - 20 minut przed końcem pieczenia - należy to zrobić, żeby środek mógł też uzyskać odpowiedni kolor. Ten sposób polecam do wszystkich kruchych ciast!
Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami POTRZEBUJESZ: ? mąka Lubella Puszysta Tortowa 500g ? masło 250g ? cukier puder 100g ? cukier kryształ 100g ? jajko 1 sztuka ? żółtka 2 sztuki ? sól szczypta ? proszek do pieczenia szczypta ? serek kremowy 500g ? cukier waniliowy 1 opakowanie ? śmietana 36% 150g ? cukier 50g ? skórka z cytryny i pomarańczy ? mieszane bakalie 1 opakowanie Czas przygotowania: 60 - 90 minut DO DZIEŁA! 1. Na pierwszy ogień? Wymieszaj pokrojone na kawałki masło z cukrem pudrem i cukrem zwykłym. Dodaj jajko oraz żółtka i wymieszaj. Dodawaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkuj ciasto i piecz w temperaturze 160st.C na złoty kolor. 2. W międzyczasie? Serek zmiękcz łyżką, a śmietanę ubij z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Serek wymieszaj z ubitą śmietaną oraz skórkami cytrusów. 3. To już prawie meta! Wyłóż masę serową na upieczony mazurek i udekoruj bakaliami. Brawo! Właśnie powstało wyjątkowe kulinarne dzieło! Możesz je podać na świąteczny stół. |