Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i wiosennymi nowalijkami

Autor:
Drukuj artykuł

Aby uzyskać idealnie kruche ciasto należy je po zagnieceniu zawinąć w papier do pieczenia i chłodzić w lodówce - przynajmniej przez godzinę, a najlepiej całą noc. Tak przygotowane dobrze się rozwałkowuje pomiędzy dwiema warstwami papieru - podpowiada Michał "Magiel" Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella. I dodaje - Natomiast przed przystąpieniem do pieczenia warto je obciążyć, aby nie podniosło się na środku, podczas, gdy boki opadną do środka foremki. W tym celu wyłożone na blaszkę ciasto należy przykryć papierem, którego wcześniej używaliśmy do chłodzenia i rozwałkowania. Następnie na papier wykładamy np. fasolę lub groch, które delikatne je przygniotą. Pamiętajmy, by usunąć obciążenie 10 - 20 minut przed końcem pieczenia - należy to zrobić, żeby środek mógł też uzyskać odpowiedni kolor. Ten sposób polecam do wszystkich kruchych ciast!

Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i wiosennymi nowalijkami

POTRZEBUJESZ:
? mąka Lubella Puszysta Luksusowa 400g
? masło 200g
? jajko 1 sztuka
? sól 15g
? serek ricotta 200g (można zastąpić serkiem kremowym)
? śmietana 36% 100g
? chrzan Krakus 2 łyżki
? sok z cytryny do smaku kilka kropli
? sól i pieprz
? rzodkiewki pokrojone na cienkie plasterki 1 pęczek
? koperek
? wędzony łosoś w plastrach 200g
? rzeżucha



Czas przygotowania: 60 -90 minut


DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień?
Mąkę utrzyj z masłem i solą. Dodaj jajko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto na tartaletki rozwałkuj i piecz w temperaturze 1600C na złotobrązowy kolor.

2. W międzyczasie?
Ubij śmietanę, dodaj do niej sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, a następnie wymieszaj z serkiem ricotta.

3. To już prawie meta!
Wyłóż tartaletki łososiem i napełnij musem z serka ricotta i chrzanu. Na koniec udekoruj rzodkiewkami, rzeżuchą i koperkiem.
I gotowe! Życzymy smacznego Tobie i Twoim bliskim!