Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i wiosennymi nowalijkami
Aby uzyskać idealnie kruche ciasto należy je po zagnieceniu zawinąć w papier do pieczenia i chłodzić w lodówce - przynajmniej przez godzinę, a najlepiej całą noc. Tak przygotowane dobrze się rozwałkowuje pomiędzy dwiema warstwami papieru - podpowiada Michał "Magiel" Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella. I dodaje - Natomiast przed przystąpieniem do pieczenia warto je obciążyć, aby nie podniosło się na środku, podczas, gdy boki opadną do środka foremki. W tym celu wyłożone na blaszkę ciasto należy przykryć papierem, którego wcześniej używaliśmy do chłodzenia i rozwałkowania. Następnie na papier wykładamy np. fasolę lub groch, które delikatne je przygniotą. Pamiętajmy, by usunąć obciążenie 10 - 20 minut przed końcem pieczenia - należy to zrobić, żeby środek mógł też uzyskać odpowiedni kolor. Ten sposób polecam do wszystkich kruchych ciast!
Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i wiosennymi nowalijkami POTRZEBUJESZ: ? mąka Lubella Puszysta Luksusowa 400g ? masło 200g ? jajko 1 sztuka ? sól 15g ? serek ricotta 200g (można zastąpić serkiem kremowym) ? śmietana 36% 100g ? chrzan Krakus 2 łyżki ? sok z cytryny do smaku kilka kropli ? sól i pieprz ? rzodkiewki pokrojone na cienkie plasterki 1 pęczek ? koperek ? wędzony łosoś w plastrach 200g ? rzeżucha Czas przygotowania: 60 -90 minut DO DZIEŁA! 1. Na pierwszy ogień? Mąkę utrzyj z masłem i solą. Dodaj jajko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto na tartaletki rozwałkuj i piecz w temperaturze 1600C na złotobrązowy kolor. 2. W międzyczasie? Ubij śmietanę, dodaj do niej sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, a następnie wymieszaj z serkiem ricotta. 3. To już prawie meta! Wyłóż tartaletki łososiem i napełnij musem z serka ricotta i chrzanu. Na koniec udekoruj rzodkiewkami, rzeżuchą i koperkiem. I gotowe! Życzymy smacznego Tobie i Twoim bliskim! |