Zapiekanka z ryżem marki Halina i sosem pieczarkowym
8 jaj
2 torebki ryżu białego marki Halina łyżka masła cebula 1/2 szklanki startego żółtego sera natka pietruszki łyżka masła do naczynia żaroodpornego 20 dag pieczarek łyżka masła łyżka mąki szklanka słodkiej śmietanki 12% cytryna sól, pieprz Ugotuj jajka na półtwardo, ostudź, obierz ze skorupek. Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Na łyżce masła podsmaż bardzo drobno posiekaną cebulę dodaj ryż oraz posiekaną natkę. Całość wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Łyżką stołową uformuj wgłębienia i powkładaj w nie jajka. Potrawę zalej sosem pieczarkowym, posyp startym serem. Piecz 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sos pieczarkowy: na maśle podsmaż pokrojone drobno pieczarki, odparuj nadmiar płynu, wsyp mąkę, chwilę przesmaż i dodaj śmietankę. Mieszając doprowadź do zagęszczenia sosu, dodaj sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. |