Suflet serowy z dżemem wiśniowym z płatkami róży.
Suflet serowy z dżemem wiśniowym z płatkami róży.
Składniki: 50 g masła (plus masło do posmarowania kokilek) 50 g mąki pszennej 500 ml mleka 3,2% 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej 200 g sera cheddar 100 g sera parmezan 6 jajek dżem Wiśnia z płatkami róży Łowicz 1,5 łyżeczki musztardy (wyrazistej w smaku, np. rosyjskiej) szczypta soli szczypta białego pieprzu bułka tarta do wysmarowania kokilek Dodatkowo do podania na stół: ? dżem wiśniowy z płatkami róży Łowicz Masło rozpuść w garnku (najlepiej o grubym dnie), dodaj mąkę, całość wymieszaj. Dodaj mleko, cały czas mieszając, aby nie pozostały grudki. Całość przestudź. Białka oddziel od żółtek. Dodaj żółtka, gałkę muszkatołową, musztardę, sól, pieprz i wymieszaj. Dodaj starte sery, wymieszaj. Ubij białka na lekko sztywną pianę. Dodaj ? piany do przygotowanych wcześniej składników, delikatnie wymieszaj. Dodaj resztę piany i bardzo ostrożnie wymieszaj składniki. Kokilki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, pozbądź się nadmiaru. Przełóż foremki do zamrażalnika na 5 minut. Nagrzej piekarnik do 200°C (bez termoobiegu) i piecz suflet przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze przez ok. 20 minut. Podawaj od razu po wyciągnięciu z piekarnika, ponieważ suflet bardzo szybko opada. Doskonale komponuje się z łyżeczką dżemu wiśniowo-różanego. |