Szakszuka z ciecierzycą

Autor:
Drukuj artykuł

NA 3 PORCJE POTRZEBUJESZ:

kartonik przecieru pomidorowego Łowicz (500g)
2 łyżki oleju rzepakowego
pół czerwonej cebuli
czerwona papryka
mały por (biała część)
ząbek czosnku
200 g ugotowanej ciecierzycy
spora szczypta wędzonej mielonej papryki
spora szczypta cayenne
szczypta cynamonu
szczypta soli i kolorowego pieprzu
pół łyżeczki lubczyku
2 liście laurowe
3 jajka
szczypiorek

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na patelni, którą możemy używać w piekarniku, rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekanego pora.

Następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz opłukaną ciecierzycę. Podsmażamy całość, aż warzywa nieco zmiękną. Dodajemy przecier pomidorowy Łowicz, mieszamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Wyłączamy ogień, na wierzch wbijamy jajka.

Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika. Danie pieczemy około 10 minut, aż białka jajek będą ścięte. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.