Domowa salsa, nachosy i pieczone warzywa

Autor:
Drukuj artykuł

Salsa pomidorowa
1 puszka pomidorów Łowicz
1-2 papryczki chili
1 cebula
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki oregano
pół łyżeczki bazylii
garść świeżej kolendry
sól, pieprz, szczypta cukru
2 łyżki oliwy


Na rozgrzaną patelnię wlać olej i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek (nie zrumienić, bo będzie gorzki). Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Wlać pomidory z puszki oraz resztę pokrojonych warzyw. Gotować przez 3 minuty. Doprawić bazylią, oregano, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Przelać sos do miksera, dodać kolendrę i krótko zblendować.

Domowe nachosy
? 200 g mąki tortowej Lubella
? 200 g mąki kukurydzianej
? 300 g wody
? 2 łyżeczki kuminu
? 2 łyżeczki ostrej papryki
? 1 łyżeczka słodkiej papryki
? 1 łyżeczka kurkumy
? 2 łyżeczki soli
? 1/4 łyżeczki pieprzu
? 8 łyżek oleju


W misce wymieszać mąkę i wszystkie przyprawy. Wodę z olejem zagotować i dodać do mąki z przyprawami. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką i lekko wyrobić. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować na cieniutki placek na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić w trójkąty, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut.

Pieczone warzywa
? marchewka
? bataty
? szparagi
? cukinia
? sól, pieprz, ulubione zioła
? olej

Warzywa obrać, pokroić w słupki, doprawić do smaku. Dodać odrobinę oleju, wymieszać i odstawić na kilka minut. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć przygotowane wcześniej warzywa i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż się zrumienią.