Jabłka z żurawiną pod kruszonką z płatkami Lubella Corn Flakes

Autor:
Drukuj artykuł

NA 4 PORCJE POTRZEBUJESZ:
4 jabłka
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka brązowego cukru
1 płaska łyżka mąki pszennej
? łyżeczki cynamonu

Kruszonka:
3 czubate łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
70 g zimnego masła
Garść płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes


Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Dodajemy suszoną żurawinę, cukier, mąkę, cynamon i mieszamy dokładnie.

W osobnej miseczce mieszamy mąkę i cukier przeznaczony na kruszonkę, dodajemy pokrojone
w kawałeczki zimne masło i rozcieramy palcami, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Dodajemy płatki Lubella Corn Flakes i mieszamy delikatnie, aby nie połamać płatków.

W naczyniach żaroodpornych umieszczamy przygotowane jabłka z żurawiną - do połowy wysokości naczynia - dopełniamy kruszonką do pełna. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C
i pieczemy około 25 minut. Podajemy na ciepło.