Jabłka z żurawiną pod kruszonką z płatkami Lubella Corn Flakes
NA 4 PORCJE POTRZEBUJESZ:
4 jabłka 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka brązowego cukru 1 płaska łyżka mąki pszennej ? łyżeczki cynamonu Kruszonka: 3 czubate łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 70 g zimnego masła Garść płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Dodajemy suszoną żurawinę, cukier, mąkę, cynamon i mieszamy dokładnie. W osobnej miseczce mieszamy mąkę i cukier przeznaczony na kruszonkę, dodajemy pokrojone w kawałeczki zimne masło i rozcieramy palcami, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Dodajemy płatki Lubella Corn Flakes i mieszamy delikatnie, aby nie połamać płatków. W naczyniach żaroodpornych umieszczamy przygotowane jabłka z żurawiną - do połowy wysokości naczynia - dopełniamy kruszonką do pełna. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 25 minut. Podajemy na ciepło. |