Orzeźwiający napój o smaku grejpfruta i pomelo z granitą
Składniki na 2 porcje
Granita: 1 szklanka syropu Łowicz grejpfrut i pomelo 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej Lemoniada: 4 łyżki syropu Łowicz grejpfrut i pomelo 400 ml wody mineralnej niegazowanej listki świeżej mięty Przygotowujemy granitę: Syrop Łowicz grejpfrut i pomelo mieszamy z wodą mineralną. Całość przelewamy do płytkiego naczynia i odstawiamy do zamrażarki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Następnie wyjmujemy formę i za pomocą widelca rozbijamy cytrusowe lody. Granitę ponownie zamrażamy (1-2 godziny). Przygotowujemy napój: Napój możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy sposób (uzyskamy napój ombre, który wygląda bardzo efektownie). Syrop rozlewamy do szklanek. Całość odstawiamy na 1 godzinę do zamrażarki. Po tym czasie dolewamy (delikatnie, po ściance szklanki) zmrożoną wodę. Dokładamy po 3 łyżki granity i listki mięty. Drugi sposób (uzyskamy napój jednolity, jasnoróżowy): Syrop mieszamy ze zmrożoną wodą. Lemoniadę rozlewamy do szklanek. Dokładamy po 3 łyżki granity i listki mięty. |