Pełnoziarniste burgery z łososiem, warzywami, ziołowym jogurtem i ketchupem

Autor:
Drukuj artykuł

Składniki:

3 bułki pełnoziarniste
filet z łososia około 300 g
garść szpinaku baby
mała cukinia
1 łyżeczka oliwy (w razie użycia patelni grillowej)
szczypta soli
jogurt naturalny
2 łyżki posiekanej bazylii
łyżka posiekanego lubczyku
łyżka posiekanej mięty
łyżka soku z cytryny
ketchup Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii

Sposób przygotowania:

Łososia pozbawiamy skóry i skrapiamy sokiem z cytryny.
Grillujemy go z obu stron, na grillu tradycyjnym, bądź lekko natłuszczonej patelni grillowej.
Cukinię myjemy, kroimy w plastry, posypujemy odrobiną soli i grillujemy z obu stron, aż zmięknie.
Jogurt mieszamy z posiekanymi ziołami i sokiem z cytryny.
Bułki przekrawamy i układamy na nich kolejno: umyty szpinak, cukinię, sos jogurtowy i kawałek łososia.
Na rybę wyciskamy ketchup Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii i przykrywamy górą bułki.