Curry z kurczakiem, szpinakiem i ryżem jaśminowym marki Britta
Ryż jaśminowy marki Britta (2 woreczki)
2 pojedyncze piersi kurczaka (450 - 500 g) 250 g szpinaku baby 200 g pomidorów, np. koktajlowych 2 limonki 400 ml mleczka kokosowego 1-2 łyżki pasty curry czerwonej (pikantnej) 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju szczypiorek lub kolendra sól morska lub himalajska pieprz 1. Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę. 2. Wlej olej na patelnię i rozgrzej ją, dodaj starty czosnek oraz pastę curry, następnie wymieszaj. Smaż jedną minutę, mieszając. Dodaj kurczaka i mieszając smaż kolejne 5 minut. 3. Dodaj mleczko kokosowe, gotuj 5 minut. 4. Dodaj pokrojone pomidorki oraz wypłukany szpinak. Mieszając gotuj kolejne 5 minut. Po tym czasie wciśnij do sosu jedną limonkę, dopraw solą i pieprzem (w zależności od gustu można też dodać więcej pasty curry). 5. W międzyczasie ugotuj ryż jaśminowy marki Britta według zaleceń na opakowaniu. 6. Curry podawaj wraz z ryżem jaśminowym marki Britta, ćwiartkami limonki pozostałej limonki. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem lub kolendrą. |