Sałatka z botwiną, kozim serem, boczkiem i orzechami włoskimi

Autor:
Drukuj artykuł

POTRZEBUJESZ:
Makaron Lubella Mini Kokardki 400g
botwina 1 pęczek
cebula mała czerwona 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
boczek 100g
oliwa do smażenia 2 łyżki
gałka muszkatołowa 1 szczypta
kozi ser (lub ser ricotta) 200g
orzechy włoskie 100g
cytryna 4 ćwiartki

Czas przygotowania: 30 minut


Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pokrojony w drobną kostkę boczek przesmaż na oliwie, aż stanie się chrupiący. Dodaj do niego zgnieciony ząbek czosnku i drobno posiekaną cebulę. Smaż jeszcze przez ok. 2 minuty. Dosyp szczyptę gałki muszkatołowej, a następnie zwiększ ogień i dodaj umytą oraz posiekaną w 3cm kawałki botwinę. Smaż całość przez ok. 5 minut, aż botwina zmięknie, ale wciąż będzie lekko chrupiąca.
Do patelni z botwinką dodaj odcedzony, ugotowany makaron i oliwę. Wymieszaj wszystko z połamanym na kawałki kozim serem i posyp orzechami.