Sałatka z botwiną, kozim serem, boczkiem i orzechami włoskimi
POTRZEBUJESZ:
Makaron Lubella Mini Kokardki 400g botwina 1 pęczek cebula mała czerwona 1 sztuka czosnek 1 ząbek boczek 100g oliwa do smażenia 2 łyżki gałka muszkatołowa 1 szczypta kozi ser (lub ser ricotta) 200g orzechy włoskie 100g cytryna 4 ćwiartki Czas przygotowania: 30 minut Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrojony w drobną kostkę boczek przesmaż na oliwie, aż stanie się chrupiący. Dodaj do niego zgnieciony ząbek czosnku i drobno posiekaną cebulę. Smaż jeszcze przez ok. 2 minuty. Dosyp szczyptę gałki muszkatołowej, a następnie zwiększ ogień i dodaj umytą oraz posiekaną w 3cm kawałki botwinę. Smaż całość przez ok. 5 minut, aż botwina zmięknie, ale wciąż będzie lekko chrupiąca. Do patelni z botwinką dodaj odcedzony, ugotowany makaron i oliwę. Wymieszaj wszystko z połamanym na kawałki kozim serem i posyp orzechami. |