Szybki chłodnik z makaronem, botwinką i ogórkiem
POTRZEBUJESZ:
Makaron Lubella Mini Kółka 200g botwinka 2 pęczki oliwa 2 łyżki woda 300ml barszcz czerwony Krakus (schłodzony w lodówce) 1 opakowanie (1l) jogurt grecki 800 ml czosnek 1 ząbek sól i pieprz długi ogórek 1 sztuka rzodkiewka 1 pęczek szczypiorek 1 pęczek koperek 1 pęczek Czas przygotowania: 30 minut Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i schłodź. Botwinę umyj, posiekaj i przesmaż szybko na oliwie. Następnie zalej ją wodą i duś przez 10 minut, aż zmięknie, a potem ostudź. Skórkę z ogórków obierz w odległości co ok. 1cm. W ten sposób część ogórka będzie obrana, a część skórki zostanie na warzywie (skórka ma w sobie bardzo dużo olejków aromatycznych, ale bywa twarda, dlatego nie wykorzystuj jej w całości). Następnie usuń pestki z ogórka i pokrój go w drobną kostkę. Rzodkiewki pokrój w plasterki, a szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Do schłodzonej botwiny dodaj roztarty czosnek, jogurt i kwaśną śmietanę. Ubij całość trzepaczką, tak by uzyskać gładką masę i ciągle mieszając dolej do niej zimny barszcz. Dopraw solą i pieprzem, a następnie całość schłodź. Zupę podaj z makaronem, warzywami i ziołami, w dodatkowo schłodzonych wcześniej miskach. |