Chleb życia (bez mąki i glutenu) z nasionami marki Kresto
Składniki (keksówka ok. 30x15 cm):
1 opakowanie słonecznika łuskanego (200 g) marki Kresto 1 szklanka pestek dyni marki Kresto 1 szklanka siemienia lnianego marki Kresto 1 szklanka siemienia mielonego marki Kresto 1 opakowanie orzechów, np. laskowych, brazylijskich, włoskich (200 g) marki Kresto 2 szklanki płatków owsianych 4 szklanki gorącej wody 2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej 2 łyżki syropu klonowego papier do pieczenia Przygotowanie: 1. Wszystkie nasiona i płatki przesyp do dużej miski. Dodaj sól, syrop. Wymieszaj. 2. Do nasion dolej wodę, wymieszaj i odstaw na 2 godziny. W tym czasie woda powinna się całkowicie wchłonąć. 3. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę z nasion. Lekko ugnieć łyżką i wyrównaj. 4. Chleb piecz w nagrzanym do 170°C piekarniku z funkcją góra-dół, przez ok. 50 minut. 5. Wyciągnij upieczony chleb z foremki. Ułóż go na kratce, aby ostygnął. Chleb najlepiej jeść następnego dnia, łatwiej go wówczas pokroić. Smacznego! |