Chleb życia (bez mąki i glutenu) z nasionami marki Kresto

Autor:
Drukuj artykuł

Składniki (keksówka ok. 30x15 cm):
1 opakowanie słonecznika łuskanego (200 g) marki Kresto
1 szklanka pestek dyni marki Kresto
1 szklanka siemienia lnianego marki Kresto
1 szklanka siemienia mielonego marki Kresto
1 opakowanie orzechów, np. laskowych, brazylijskich, włoskich
(200 g) marki Kresto
2 szklanki płatków owsianych
4 szklanki gorącej wody
2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
2 łyżki syropu klonowego
papier do pieczenia

Przygotowanie:
1. Wszystkie nasiona i płatki przesyp do dużej miski. Dodaj sól, syrop. Wymieszaj.
2. Do nasion dolej wodę, wymieszaj i odstaw na 2 godziny. W tym czasie woda powinna się całkowicie wchłonąć.
3. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę z nasion. Lekko ugnieć łyżką
i wyrównaj.
4. Chleb piecz w nagrzanym do 170°C piekarniku z funkcją góra-dół, przez ok. 50 minut.
5. Wyciągnij upieczony chleb z foremki. Ułóż go na kratce, aby ostygnął. Chleb najlepiej jeść następnego dnia, łatwiej go wówczas pokroić.
Smacznego!