Makaron świdry, groszek, młode pory i wędzony boczek
POTRZEBUJESZ:
Makaron Lubella Świdry 1 opakowanie surowy, wędzony boczek w plastrach 200g młode pory 3 sztuki zielony groszek 300g cytryna 1/2 sztuki koperek 1/2 pęczka masło 50g sól i pieprz do smaku Czas przygotowania: 20 minut Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go, pozostawiając pół szklanki wody z gotowania. Boczek pokrój na 2 cm kawałki i smaż na średnio rozgrzanej patelni z łyżką masła - aż zacznie być chrupiący. Pory przekrój na pół i dokładnie umyj, następnie pokrój na 3 cm kawałki i dodaj do patelni z boczkiem. Smaż kilka minut na mocnym ogniu, by miejscami lekko się przyrumienił. Następnie do składników na patelni dosyp groszek i smaż, aż będzie gorący. Wymieszaj makaron z resztą składników na patelni. Dodaj wyciśniętą cytrynę, resztę zimnego masła, dopraw i wymieszaj - jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj trochę wody z gotowania. Podawaj z lekko posiekanym koperkiem i parmezanem. |