Makaron świdry, groszek, młode pory i wędzony boczek

Autor:
Drukuj artykuł

POTRZEBUJESZ:
Makaron Lubella Świdry 1 opakowanie
surowy, wędzony boczek w plastrach 200g
młode pory 3 sztuki
zielony groszek 300g
cytryna 1/2 sztuki
koperek 1/2 pęczka
masło 50g
sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 20 minut

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go, pozostawiając pół szklanki wody z gotowania.

Boczek pokrój na 2 cm kawałki i smaż na średnio rozgrzanej patelni z łyżką masła - aż zacznie być chrupiący. Pory przekrój na pół i dokładnie umyj, następnie pokrój na 3 cm kawałki i dodaj do patelni z boczkiem. Smaż kilka minut na mocnym ogniu, by miejscami lekko się przyrumienił. Następnie do składników na patelni dosyp groszek i smaż, aż będzie gorący.

Wymieszaj makaron z resztą składników na patelni. Dodaj wyciśniętą cytrynę, resztę zimnego masła, dopraw i wymieszaj - jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj trochę wody z gotowania. Podawaj z lekko posiekanym koperkiem i parmezanem.