Sałatka z makaronem uszka, tuńczykiem, bobem, czerwoną cebulą i młodym szpinakiem
POTRZEBUJESZ:
Makaron Lubella Uszka 1 opakowanie tuńczyk w oleju 2 puszki bób 500g czerwona cebula 1 sztuka młody szpinak 1 opakowanie (200g) cytryna 1-2 sztuki liście mięty 1 garść musztarda pełnoziarnista 1 łyżka sól i pieprz do smaku Czas przygotowania: 20 minut Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bób gotuj 5 min we wrzącej, osolonej wodzie, odcedź i schłodź w wodzie z lodem. Odlej olej z tuńczyka do pojemnika, dodaj do niego łyżkę musztardy i mieszając dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Szpinak umyj i osusz, a cebulę pokrój w cieniutkie piórka. Makaron wymieszaj z winegretem, bobem, szpinakiem i cebulą. Rozłóż danie na talerze. Udekoruj tuńczykiem, miętą i skórką cytryny. |