Sałatka z makaronem uszka, tuńczykiem, bobem, czerwoną cebulą i młodym szpinakiem

Autor:
Drukuj artykuł

POTRZEBUJESZ:
Makaron Lubella Uszka 1 opakowanie
tuńczyk w oleju 2 puszki
bób 500g
czerwona cebula 1 sztuka
młody szpinak 1 opakowanie (200g)
cytryna 1-2 sztuki
liście mięty 1 garść
musztarda pełnoziarnista 1 łyżka
sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 20 minut

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Bób gotuj 5 min we wrzącej, osolonej wodzie, odcedź i schłodź w wodzie z lodem. Odlej olej z tuńczyka do pojemnika, dodaj do niego łyżkę musztardy i mieszając dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Szpinak umyj i osusz, a cebulę pokrój w cieniutkie piórka. Makaron wymieszaj z winegretem, bobem, szpinakiem i cebulą.

Rozłóż danie na talerze. Udekoruj tuńczykiem, miętą i skórką cytryny.