Cynamonowy, puszysty omlet

Autor:
Drukuj artykuł

POTRZEBUJESZ:
1 szklanka płatków Lubella Mlekołaki Cinis Gwiazdki
2 jajka
2 łyżki serka homogenizowanego (może być też jogurt lub mleko)
łyżka mąki
szczypta soli
masło do smażenia
do przybrania: dżem, owoce, bakalie - co kto lubi
pół łyżeczki nasion chia


Białka ubij ze szczyptą soli. Gdy piana będzie niemal sztywna, dodaj do niej żółtka i całość lekko wymieszaj. Ubijanie najpierw białek nie jest konieczne, ale to jedyny sposób na uzyskanie naprawdę puszystego omletu. Serek homogenizowany (w proporcjach 2 łyżki na 2 jajka) zmieszaj z masą jajeczną, a następnie dodaj jeszcze dużą łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj, a następnie delikatnie wylej na patelnię z uprzednio roztopionym masłem (ok. pół łyżeczki) i ułóż płatki Lubella Mlekołaki Cinis Gwiazdki. Wzór z uśmiechniętą buzią czy kwiatkiem na pewno umili śniadanie Twojemu dziecku. Omlet smaż przez 4 minuty na niewielkim ogniu, przerzuć na drugą stronę (możesz przełożyć go na pokrywę patelni i potem na odwróconą patelnię, wtedy najmniej prawdopodobne, że się rozpadnie) i smaż jeszcze 2 minuty.