Grzybowa carbonara z żółtkiem
POTRZEBUJESZ:
Makaron Lubella Pełne Ziarno Spaghetti 1 opakowanie kurki (lub inne świeże grzyby) 400g wędzony boczek surowy 250g parmezan 100g czosnek 4 ząbki żółtka 4 sztuki masło 30g sól i pieprz do smaku Czas przygotowania: 25 minut Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zostaw pół kubka wody z gotowania makaronu do sosu. Kurki umyj i osusz. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na maśle razem ze zgniecionymi ząbkami czosnku, aż będzie chrupiący. Dodaj grzyby i smaż kilka minut. Ugotowany makaron dodaj do patelni z boczkiem. Gotuj całość ok. 1 minutę. Wymieszaj połowę parmezanu z makaronem, podlej odrobiną wody z gotowania i mieszaj szybko, aż się zagęści. Wyłóż na każdy talerz porcję makaronu, zrób gniazdo, i połóż jajko na środku. Posyp resztą parmezanu i gruboziarnistym pieprzem. |