Sałatka z kuskusem, mozzarellą, grillowaną brzoskwinią i chrupiącą szynką szwarcwaldzką
NA 2-3 PORCJE POTRZEBUJESZ:
Sałatka ? koncentrat bulionu drobiowego Krakus ? woda- 500 ml ? kuskus- 1 szklanka ? mini mozzarella- 10 szt. ? grillowana brzoskwinia- 4 szt. ? szynka szwarcwaldzka- 4 plastry ? pestki dyni- 3 łyżki Dressing: ? olej rzepakowy- 2 łyżki ? sok z cytryny- 2 łyżki ? miód- 1 łyżka ? mięta, posiekana- 1 łyżka W rondelku zagotuj koncentrat bulionu drobiowego Krakus z wodą. Do miski wsyp kuskus, zalej gorącym bulionem, zakryj (talerzykiem/przykrywką/folią), odstaw na 5 minut do napęcznienia, a następnie lekko ostudź. W międzyczasie na suchej patelni podpraż drobno pokrojoną szynkę szwarcwaldzką oraz zgrilluj brzoskwinię pokrojoną na ćwiartki (około 2 minuty z każdej strony). Przygotuj dressing z oleju, soku z cytryny, miodu oraz posiekanej mięty. Wszystkie składniki- kuskus, mozzarellę, szynkę, brzoskwinię, dressing- wymieszaj ze sobą, a wierzch posyp pestkami dyni. |