Bruschetta z pieczoną dynią i papryką
Składniki:
? 1/4 średniej dyni hokkaido (ok. 350 g) ? 1 duża papryka (ok. 250 g) ? 6 pomidorów suszonych z oleju ? 6 łyżek pestek dyni ? olej lniany, dyniowy lub oliwa z oliwek ? ok. 1/2 łyżeczki soli ? 2-3 ząbki czosnku ? pieprz, np. czerwony w ziarenkach ? bułka solanka, żytnia lub inne pieczywo Dodatki: ? ketchup Kotlin Z piekła rodem Extra Hot ? pomidory koktajlowe ? pestki dyni ? rukola ? tymianek świeży Sposób przygotowania: Dynię i paprykę oczyść z nasion, pokrój w kostkę. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 160°C i piecz warzywa do miękkości ok. 20 minut (z termoobiegiem). Ostudź. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Czosnek obierz i daj go do miski blendera lub miksera. Dodaj upieczone warzywa oraz pestki dyni. Wsyp sól oraz miksując dolewaj olej lub oliwę, aż do odpowiadającej ci konsystencji. Pieczywo pokrój w kromki i podpiecz je na suchej patelni lub w tosterze. Wlej na patelnię 1 łyżkę oleju i podpiecz pomidory koktajlowe. Ciepłe pieczywo podawaj z pastą oraz warzywami. |