Bruschetta z pieczoną dynią i papryką

Autor:
Drukuj artykuł

Składniki:

? 1/4 średniej dyni hokkaido (ok. 350 g)
? 1 duża papryka (ok. 250 g)
? 6 pomidorów suszonych z oleju
? 6 łyżek pestek dyni
? olej lniany, dyniowy lub oliwa z oliwek
? ok. 1/2 łyżeczki soli
? 2-3 ząbki czosnku
? pieprz, np. czerwony w ziarenkach
? bułka solanka, żytnia lub inne pieczywo

Dodatki:

? ketchup Kotlin Z piekła rodem Extra Hot
? pomidory koktajlowe
? pestki dyni
? rukola
? tymianek świeży

Sposób przygotowania:
Dynię i paprykę oczyść z nasion, pokrój w kostkę. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 160°C i piecz warzywa do miękkości ok. 20 minut (z termoobiegiem). Ostudź. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Czosnek obierz i daj go do miski blendera lub miksera. Dodaj upieczone warzywa oraz pestki dyni. Wsyp sól oraz miksując dolewaj olej lub oliwę, aż do odpowiadającej ci konsystencji. Pieczywo pokrój w kromki i podpiecz je na suchej patelni lub w tosterze. Wlej na patelnię 1 łyżkę oleju i podpiecz pomidory koktajlowe. Ciepłe pieczywo podawaj z pastą oraz warzywami.