Muffinki buraczane z sezamem
4 buraki
100 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao gorzkiego 1 łyżka przyprawy korzennej 1 łyżka cukru z wanilią 150g drobno mielonego cukru przeznaczonego do wypieków 2 jaja L 80 ml oleju rzepakowego RAPSO 80 ml maślanki lub kefiru naturalnego 50 g sezamu serek mascarpone śmietana 36% łyżeczka cukru pudru koraliki dekoracyjne, jadalne Wykonanie: 1. Buraki szorujemy pod gorącą wodą, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane pieczemy w ok. 180°C, sprawdzając stan upieczenia (patyczkiem). Warto tę czynność wykonać dzień wcześniej, żeby nie czekać na ostygnięcie. 2. Upieczone buraki obieramy ze skórki, a następnie miksujemy uzyskując ok. 350 ml musu. 3. Suche składniki łączymy ze sobą. Do musu buraczanego dodajemy jajka, olej RAPSO i maślankę. Następnie połączone wcześniej składniki suche i całość dokładnie mieszamy. 4. Przygotowujemy szprycę. Przy jej pomocy nakładamy ciasto do foremek. Ciastka pieczemy w temp. 180°C przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka. Ozdobienie: 1. Do misy miksera przekładamy mascarpone i śmietanę 36% (w równych proporcjach). 2. Dodajemy cukier puder i miksujemy na najwyższych prędkościach przez 3-5 minut. Po tym czasie dodajemy łyżkę kakao i na mniejszych obrotach je mieszamy. 3. Przygotowujemy szprycę, wkładamy do niej część masy. Można zrobić większy szlaczek na górze, a pobocza ozdobić drobnymi kwiatkami. Sam szczyt muffinki oprószamy sezamem marki KRESTO. W każdym kwiatku umieszczamy po jednym jadalnym koraliku |