Wędzona pierś z kaczki w pomarańczach
2 mniejsze wędzone piersi z kaczki
100 ml Sunquicka Pomarańcza 25 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia 3 łyżki soku z cytryny Limmi 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny Ponti 10 g szczypiorku 3 pomarańcze 50 g suszonych śliwek 1 cebula (czerwona) 75 g mrożonych czarnych lub/i czerwonych porzeczek 25 ml syropu z czarnej porzeczki łyżka octu winnego czerwonego Przygotuj sos zagotowując porzeczki i z syropem z czerwonej porzeczki i octem winnym. Pozostaw na lekkim ogniu, aż zgęstnieje. Posiekaj bardzo drobno czerwoną cebulę i szczypiorek. Obierz i wyfiletuj pomarańcze, przekrój na mniejsze cząstki. Zmieszaj je ze śliwkami, cebulką, szczypiorkiem oraz sokiem z cytryn Limmi. Piersi z kaczki zamarynuj w Sunquicku zmieszanym z oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Pokrój je na cienkie plastry. Podawaj polane sosem porzeczkowym w towarzystwie pomarańczowej sałatki. Smacznego! |