Spaghetti pełnoziarniste z warzywami sezonowymi
2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni hokkaido
1 puszka pomidorów bez skórek Valfrutta 4 łyżki glassy sojowej Ponti 1 op. makaronu pełnoziarnistego 5 łyżek oliwy Olitalia 4 łodygi selera naciowego 2 duże marchewki 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 10 średnich pieczarek 250 g pomidorów koktajlowych 2 duże szalotki 3 ząbki czosnku 1 łyżka mąki ziemniaczanej świeża bazylia ser cheddar (w zależności od upodobań) sól, pieprz 1. Marchewkę obieramy, kroimy w słupki. Szalotkę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę. 2. Rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek i smażymy 1 minutę często mieszając. Dodajemy marchewkę oraz dynię i smażymy cały czas mieszając. 3. Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię, to samo robimy z pieczarkami. Dodajemy glassę sojową i dusimy kilka chwil. 4. Dodajemy pomidory w puszce, pokrojone pomidory koktajlowe oraz pokrojony seler naciowy. Całość dusimy kilka minut, w razie potrzeby delikatnie zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Doprawiamy na koniec do smaku. 5. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy, odrobinę wody spod makaronu możemy pozostawić do ewentualnego rozcieńczenia sosu. 6 Gorący sos mieszamy z makaronem, bazylią, startym serem oraz kwiatami selera naciowego. |