Spaghetti pełnoziarniste z warzywami sezonowymi

Autor:
Drukuj artykuł

2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni hokkaido
1 puszka pomidorów bez skórek Valfrutta
4 łyżki glassy sojowej Ponti
1 op. makaronu pełnoziarnistego
5 łyżek oliwy Olitalia
4 łodygi selera naciowego
2 duże marchewki
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
10 średnich pieczarek
250 g pomidorów koktajlowych
2 duże szalotki
3 ząbki czosnku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
świeża bazylia
ser cheddar (w zależności od upodobań)
sól, pieprz

1. Marchewkę obieramy, kroimy w słupki. Szalotkę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
2. Rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek i smażymy 1 minutę często mieszając. Dodajemy marchewkę oraz dynię i smażymy cały czas mieszając.
3. Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię, to samo robimy z pieczarkami. Dodajemy glassę sojową i dusimy kilka chwil.
4. Dodajemy pomidory w puszce, pokrojone pomidory koktajlowe oraz pokrojony seler naciowy. Całość dusimy kilka minut, w razie potrzeby delikatnie zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Doprawiamy na koniec do smaku.
5. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy, odrobinę wody spod makaronu możemy pozostawić do ewentualnego rozcieńczenia sosu.
6 Gorący sos mieszamy z makaronem, bazylią, startym serem oraz kwiatami selera naciowego.