Ciasteczka owsiane z pomarańczą, żurawiną i orzechami
200 g miękkiego masła
170 g orzechów włoskich 150 g cukru trzcinowego 100 g mąki pszennej 270 g płatków górskich marki Halina 1 pomarańcza 1 jajko L łyżka cukru z waniliowego 1/2 łyżki sody 1. Wszystkie składniki przełóż do miski. Dokładnie wymieszaj. Pomarańczę wyszoruj pod bieżącą wodą. Zetrzyj skórkę. 2. Wyłóż papierem foremkę. 3. Piekarnik nagrzej do 170°C. 4. Uformuj niewielkie kółka z ciasta. Spłaszczaj je po kolei i układaj na blaszce zostawiając kilkucentymetrową odległości między ciastkami. Piecz ok. 15 minut z termoobiegiem, kontrolując stopień upieczenia. 5. Po upieczeniu ozdób ciastka według uznania. |