Ciasteczka owsiane z pomarańczą, żurawiną i orzechami

Autor:
Drukuj artykuł

200 g miękkiego masła
170 g orzechów włoskich
150 g cukru trzcinowego
100 g mąki pszennej
270 g płatków górskich marki Halina
1 pomarańcza
1 jajko L
łyżka cukru z waniliowego
1/2 łyżki sody


1. Wszystkie składniki przełóż do miski. Dokładnie wymieszaj. Pomarańczę wyszoruj pod bieżącą wodą. Zetrzyj skórkę.
2. Wyłóż papierem foremkę.
3. Piekarnik nagrzej do 170°C.
4. Uformuj niewielkie kółka z ciasta. Spłaszczaj je po kolei i układaj na blaszce zostawiając kilkucentymetrową odległości między ciastkami. Piecz ok. 15 minut z termoobiegiem, kontrolując stopień upieczenia.
5. Po upieczeniu ozdób ciastka według uznania.